Danak inflaciji

Anita Janković Rečević
Danak inflaciji

Koliko ćemo još dugo plaćati danak inflaciji niko sa sigurnošću ne može reći. Cijene nafte posljednjih mjeseci bile su stabilne, što je ulijevalo nadu da bi konačno mogao doći kraj poskupljenjima, koja su aktuelna od početka prošle godine.

Međutim, novi rast cijena crnog zlata osujetio je sva očekivanja. Benzin je od početka godine poskupio za oko 20 odsto, zbog čega su i distributeri u Srpskoj podigli cijene goriva, a predviđanja stručnjaka su da možemo očekivati nove korekcije ka gore. Takva situacija, smatraju analitičari, povod je za zabrinutost, jer benzin zajedno sa dizelom i hranom ima glavnu ulogu kada je u pitanju hranjenje inflacije.

Prognoze ponovo nisu optimistične, a ako se obistine, pitanje je ko će u BiH imati dovoljno dubok džep da podmiri troškove svih tih realnih, ali i nerealnih, napumpanih poskupljenja. Većina građana i sada jedva spaja kraj s krajem. Inflacija je, uprkos rastu plata i penzija, ispraznila novčanike stanovništva, koji novca ima samo za osnovne potrebe. Predugo se živi u uslovima skupoće, budući da je rast cijena počeo neposredno nakon pojave virusa korona. Pandemija je promijenila svijet do neprepoznatljivosti, nakon čega su svi računali na bolja vremena, ali sukob Ukrajine i Rusije samo je dolio so na ranu i rasplamsao finansijske bolesti domaće ekonomije, a na koje nije imuna ni ona svjetska, jer su posljedice inflacije ogromne i u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, SAD, Kini i drugim svjetskim silama, koje i kroje sudbinu ostatku planete.

Dodatni problem je što će novi rast cijena benzina za sobom zasigurno povući poskupljenja druge robe i usluga, jer naši privrednici se time vode borbu non-stop. Osim kad pojeftinjuje, tu pravila ne važe.

Prošle godine u ovo doba gorivo je za gotovo marku bilo skuplje nego sada, dok je većina drugih proizvoda bila jeftinija. Mjesta za logiku tu nema, ali za biznis i dobru zaradu svako ima. Što se i vidi u društvu. Dio građana u Srpskoj ima novca za dva, tri ljetovanja u toku godine, za zimovanje, veličanstvene proslave rođendana u vilama sa bazenom, čijeg glamura se ne bi postidjeli ni džetseteri.

Život na visokoj nozi omogućio im je upravo “lov u mutnom” i zaobilaženje svih mogućih pravila. Dobar dio poslodavaca u Srpskoj prethodnih mjeseci izbjegavao je da plaća doprinose za radnike, a vjerovatno i druge poreze. Najosnovnije obaveze ne izvršavaju i normalno je da se bogate.

Poražavajuće je što u svemu tome ispaštaju obični građani, koji nose teret krize. Država je pojedincima ionako sve to omogućila, da želi da im stane u kraj mogla bi to učiniti jednom ciljanom inspekcijskom kontrolom. Ali ne želi i nema rješenje, kao što nema rješenje ni za ublažavanje uticaja inflacije na građane, koji i slamarice polako prazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana