Danajci i darovi

Veljko Zeljković

Čuvaj se Danajaca i kad darove nose. Stara je ovo izreka čiju smo potvrdu mogli mnogo puta da vidimo kroz dosadašnju istoriju. Danajci su inače bili potomci grčkog mitskog kralja Danaja, i oni su, navodno, bili ti koji su donijeli “Trojanskog konja” pred kapije Troje. Shodno tome i izraz “danajski dar” se od tada, pa do danas, smatra “opasnim i pogubnim poklonom”.

Čitava ova priča neodoljivo podsjeća na sve ovo što posljednjih mjeseci i sedmica dešava oko Ukrajine, a u režiji, prije svega, američkih stratega. Kao prvo, od Ukrajine je napravljena neka “nova Troja”. Prvo joj je od strane briselskih birokrata obećan “dar” u vidu ulaska u NATO.

Naravno da je sve to bila samo “šarena laža”. Ovaj “trojanac” trebalo je da posluži samo za destabilazaciju Rusije. A onda je buknulo. Kada se u jednom trenutku očekivalo da bi moglo doći do mirovnog sporazuma, Amerika i Velika Britanija su se potrudile da toga i ne dođe.

Ako se vratimo malo unazad, vidjećemo da je takav scenario već viđen i to na ovim našim prostorima. Po nalogu EU, u proljeće 1992. godine održan je niz sastanaka sa liderima zaraćenih strana, a koji je rezultovao “Kutiljerovim planom”. On je trebalo da zaustavi rat u BiH.

Iako su strane u sukobu prihvatile ovaj plan, nakon susreta američkog diplomate Vorena Zimermana sa Alijom Izetbegovićem, tadašnji lider SDA promijenio je ploču i odbacio ga. Rezultat - još tri godine bespoštednog građanskog rata. I onda je došlo do Dejtona i uvođenja prinudne uprave, koja traje sve do danas.

I sada slično. Ulogu Zimermana sada je preuzeo državni sekretar Entoni Blinken, koji ne propušta priliku da kaže kako će rat u Ukrajini dugo trajati. Posjetio je i Kijev obećavajući Zelenskom “poklone” vrijedne više stotina miliona dolara. Umjesto humanitarne pomoći ili prijedloga kako bi ovaj konflikt mogao završiti, u Ukrajinu stiže novi kontingent naoružanja.

Takav scenario odgovara režiserima ovog igrokaza iz Pentagona. To što milioni bespomoćnih ljudi već 60 i kusur dana ispaštaju, stradaju i ostaju bez svojih domova, nije ih briga. To lažno američko dušebrižništvo skupo će koštati ovu bivšu sovjetsku republiku, jer Vašington Kijev koristi samo za obračun sa Moskvom.

Analitičari upozoravaju i na to da veći dio tih “darova” u vidu naoružanja i vojnoj opremi, nije za “dž”, već će ga ukrajinske vlasti, odnosno narod, morati debelo platiti onima koji su ga nemilice slali u ovu zemlju. Vjerovatno će bogata nalazišta litijuma ili plodne oranice postati sredstvo za plaćanje “ratnih dugova”. Već viđeno, zar ne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana