Dan žena

Anita Janković-Rečević

Međunarodni dan žena je praznik kojim se svake godine podsjeća na značaj borbe za ženska prava i rodnu ravnopravnost, ili bi bar tako trebalo da bude. Osmišljeno je da se obilježava kada je grupa žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u Sjedinjenim Američkim Državama prije više od jednog vijeka organizovala demonstracije baš na 8. mart, zahtijevajući bolje radne uslove i veće plate.

 Protesti u borbi za ženska prava nastavljeni su i narednih godina, a najmasovnije demonstracije organizovane su 1908. godine, kada je više hiljada žena u Njujorku zahtijevalo pravo glasa, kraće radno vrijeme i deblje platne čekove. U narednih nekoliko godina talas demonstracija je zahvatio cijelu Evropu, a na prijedlog njemačke revolucionarke Klare Cetkin ustanovljen je Međunarodni dan žena.

Iako se ideja o obilježavanju 8. marta javila s ciljem poboljšanja položaja žena u društvu, taj praznik je danas poprimio neke potpuno druge oblike. Dobio je svečarsko obilježje, kada pripadnice nježnijeg pola njihove jače polovine izvode na svečanu večeru, kupuju ruže, nakit i cipele. One malo srećnije i dubljeg džepa dobiju priliku da za “svoj dan” otputuju u neku od evropskih metropola. Ona istorijska konotacija praznika, zbog koje je i nastao, odavno je bačena u drugi plan i s ti­m se slažu gotovo sve žene. Praznik koji označava borbu žena za istaknutiju ulogu u društvu, mnogi su (čitaj muškarci) u kalendaru zaokružili kao jedini dan u godini kada svojoj djevojci, supruzi, majci, sestri i kćerki poklanjaju pažnju.

Za takvo stanje dobrim dijelom su zaslužne same žene jer su dozvolile takav odnos prema njima. Sebe gotovo uvijek stavljaju u drugi plan. Porodica, posao, prijatelji, kućni ljubimac po nekom nepisanom pravilu gotovo uvijek su ispred nas samih. Iako smo na borbu za socijalnu, ekonomsku i političku ravnopravnost potrošile više od 110 godina, čini se da nismo mnogo odmakle od pripadnica ljepšeg pola koje su živjele u doba Klare Cetkin. Istina je da smo danas obrazovanije, pohađamo priznate univerzitete, imamo pravo glasa na izvorima, vozimo automobile poput muškaraca, ako ne i bolje, rukovodimo državama i milionskim kompanijama. Međutim, kada se samo malo zagrebe ispod površine, na pozornici zvanoj život su hiljade i hiljade žena, posebno na Balkanu, koje su svoje snove pustile niz rijeku zarad mira u kući, dječje sreće, ali i da bi ugodile roditeljima i braći, zaboravile su ko su, šta su, šta vole i žele. Ta izvjesna borba za veća prava većini žena je stvorila samo dodatni teret. Jer kad završe osmočasovno radno vrijeme na poslu koji im donosi koliku-toliku sigurnost, kada dođu kući, moraju stati za šporet i skuvati ručak, uhvatiti se krpe da oribaju kuću. Žena ničega nije pošteđena jer ona može sve.

Proslava 8. marta postala je paradoks. Dan u kom dobijemo poneki poklon i riječi podrške da smo pokretačka snaga društva, vlasnice najpozitivnijih ideja, nezamjenjive supruge, sestre, majke, domaćice i kraljice nam ne treba. Treba nam budnija svijest o nama samima. Da možemo reći: “Umorna sam, ne mogu i neću”. Džaba nam 300 praznika ako same ne shvatimo koliko vrijedimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana