Dan za istoriju

Vedrana Kulaga Simić

Srpska godinama obilježava 9. januar kao svoj dan. To se nekima može sviđati ili ne iz ovih ili onih razloga, ali to je činjenica.

Ustavni sud BiH donio je u novembru prošle godine odluku kojom je ponovo neke stvari u ovoj zemlji vratio na početak, a ne pogurao naprijed, kako bi trebalo da bude.

Odlučio je, naime, da proslava Dana Republike na taj datum nije u skladu sa Ustavom BiH, jer ga ne doživljavaju svi konstitutivni narodi i da to mora da bude promijenjeno.

Sudska odluka je, i pored svega negativnog i nelogičnog, uspjela da izrodi nešto dobro, a to je jedinstvo srpskih stranaka u RS bez obzira na politički predznak.

To se i pokazalo u petak na sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je jednoglasno potvrđena odluka o referendumu, kada će narod RS, bez obzira na nacionalnost, reći šta misli o toj sudskoj odluci na najviši demokratski način.

Odluka će "pasti" u nedjelju, 25. septembra, iako je već jasno da će bošnjački predstavnici posegnuti za svim dopuštenim mjerama da to spriječe.

Na to imaju pravo, ali prvo treba da se okrenu oko sebe i zapitaju se kakva prava imaju ili bi barem trebalo da imaju svi narodi u ovoj zemlji.

Referendum je važno pitanje i treba mu pristupiti na veoma ozbiljan način.

Niko nema pravo da zaustavi bilo koga da kaže šta misli o određenom pitanju i za koje zvaničnici ocijene da treba njihov stav, jer ih se direktno tiče.

Ili možda za naše podneblje važe drugačija pravila nego u ostatku svijeta? Nadajmo se da ne.

Odluka o referendumu je usvojena. Poslanici su dali zeleno svjetlo potrebi da se čuje glas naroda jedne zemlje o pitanju koje je od vitalnog značaja za tu određenu teritoriju. Svako ima pravo da izađe na referendum i kaže da li podržava pitanje ili ne. Potpuno demokratski i onako kako bi trebalo da se odvijaju procesi u ovoj zemlji. Bez prevara i laži.

Za sve postdejtonske godine svima je trebalo da bude jasno da ova zemlja može da funkcioniše samo na principu saradnje i dogovora domaćih predstavnika, a nikako podmetanja nogu i podrivanja temelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana