Dan RS

Svjetlana Šurlan

Republika Srpska je ušla u svoju treću deceniju postojanja, a obilježavanje njenog Dana i krsne slave još jednom je poslužilo za prikupljanje političkih i svih drugih poena, potkusurivanje, omalovažavanje, pljuvanje...

Sramotno je kako su neki ljudi posmatrali ovogodišnji Dan Republike Srpske i kako su ga devalvirali vođeni vlastitim jadnim političkim interesom!

Dan koji bi trebalo da se slavi kao dan otadžbine, koja se ne mora voljeti, ali je red da se poštuje, pokušali su da omalovaže do najnižih granica.

Atmosferu su “podgrijali”, kao i obično, sarajevski mediji koji su se pojagmili ko će pozvati “kompetentnijeg” sagovornika da oblati Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo.

Pojedini lideri opozicionih stranaka te su pozive jedva dočekali, vidjevši priliku da se požale, zaboravivši pri tome da Milorad Dodik nije ličnost za sebe, nego “slučajno” predsjednik RS, a predsjednik RS je institucija. I, naravno, onaj ko vrši tu funkciju domaćin je proslave Dana Republike i domaćin krsne slave, kako god se zvao.

Kako je rekla bivši predsjednik RS Biljana Plavšić, “o predsedniku Republike Srpske kao instituciji ne bi trebalo da se govori na nepriličan način”.

Nekima, kao što su poslanici prvog saziva Narodne skupštine RS, taj se dan baš išlo u Banjaluku, na proslavu, pa eto i tu se našlo razloga za kritiku predsjednika i institucija RS. Zaboravljaju da su jubileju RS lani prisustvovali, kako i priliči, što se ne može reći za ranije godine, kada su predsjednici bili neki drugi ljudi...

Odluke predsjednika Srpske podložne su kritici, naravno, ali argumentovanoj, a “kritika” koja se čula od nekolicine dopisnika iz Banjaluke nije ništa drugo do maliciozno izvještavanje. Ekonomska kriza je realna i niko je ne negira, ali miješati Dan RS sa krizom, izvan je profesionalnih novinarskih standarda.

Republika Srpska nije dobra ili loša impresija bilo kojeg pojedinca. Srpska je otadžbina. Prema otadžbini se tako ne ponaša, ni u jednoj demokratiji od pamtivijeka. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana