Dan Republike

Goran Maumaga
Dan Republike

Republika Srpska je na svoj devetnaesti rođendan i krsnu slavu Svetog Stefana, koji se obilježavaju 9. januara, politički potpuno stabilna, s izvjesnom i definitivno jasnom budućnošću.

U proteklim godinama Srpska je preživjela napade i osporavanja, kako domaćih tako i kritičara iz okruženja, ali danas niko više ne može da sumnja u njenu trajnost, postojanost, stabilnost i evropsku orijentaciju.

Početak stvaranja Republike Srpske bio je prije 19 godina, kad su srpski predstavnici poslije preglasavanja napustili rad u tadašnjoj skupštini BiH i formirali skupštinu srpskog naroda u BiH.

Zatim je formirana Srpska Republika BiH, koja je kasnije nazvana Republika Srpska. Međunarodno je priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom potpisanim 21. novembra 1995. godine.

Srpska počiva na volji naroda koji ju je stvorio i podržava je, kao i na svojim institucijama formiranim kao dio demokratskog ambijenta.

Republika Srpska je, posebno posljednjih godina, pokazala i dokazala da je konstruktivni, a ne remetilački faktor u odnosu prema svim stanovnicima, prema BiH kao i u odnosu prema Evropskoj uniji.

Ne treba sumnjati da će razni pritisci na Srpsku biti nastavljeni, čak i od predstavnika međunarodne zajednice, koji, umjesto da pružaju pomoć, često nezakonito djeluju na legalne i legitimne organe i institucije RS.

Činjenica je da su uz odlučnu borbu vrha vlasti i predstavnika institucija RS sačuvani nespornost naziva, postojanje cjelokupnosti teritorije i kapaciteta ustavnih nadležnosti Srpske kao pravne, političke i ekonomske kategorije.

Bila su to teška vremena, bremenita velikim bitkama, ali ne treba se zanositi time da će napadi na Republiku Srpsku da prestanu.

Jasno je, dakle, da i dalje pred Srpskom, njenim stanovnicima i rukovodstvom stoje i izazovi i ataci, što javni što tajni, ali je jasno i to da oni ipak nisu nerješivi. Ali njihovo rješavanje, kao i do sada, treba da bude, i biće, na dobrobit svih, što je izuzetno odgovoran i težak zadatak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana