Dan Republike

Vedrana Kulaga Simić

Moja Republika juče je proslavila 25. rođendan. Kažem moja, jer samo ovu otadžbinu pamtim.

Bila sam mala kada je nastala, ali se ipak sjećam tih teških dana borbe za slobodu dok sam čekala oca da dođe našoj kući, mojoj majci, sestri i da budemo zajedno.

Srpska je, nakon što je u ratu odbranjena, rasla i razvijala se. Za njen život dato je mnogo života i ta žrtva nikada ne smije biti zaboravljena, a vjerujem i da neće.

Tokom četvrt vijeka postojanja RS je prešla dug i težak put, a datum njenog rođenja - 9. januar postao je sporan gotovo dvije decenije poslije, kada je to pitanje problematizovano i  u obliku apelacije koja je poslata Ustavnom sudu BiH.

Ta priča obilježila je cijelu prošlu godinu, a nastavljena je i u ovoj. U tom periodu je bezbroj puta sa njene strane ponovljeno da svako ima samo jedan datum rođenja i da je to istorijska činjenica koja ne može i ne smije biti promijenjena.

Pečat na to stavio je narod na referendumu koji je, kao i ovogodišnji Dan Republike, prošao u miru i bez ikakvih problema, teških riječi ili prijetnji.

Iz Srpske je juče takva poruka otišla u svijet. Naglašeno je da je ona otadžbina za sve koji žele da to bude, bez obzira na vjeru i naciju, ali da, ipak, stečena i istorijska prava ne može niko da joj ukine.

Republika Srpska je i dio BiH, što je očigledan trn u oku mnogima koji ne prihvataju činjenično stanje stvari.

Umjesto da, kada nas je sudbina već spojila pod ovim čudnim podnebljem, svi pokušamo da u miru i slozi živimo zarad bolje budućnosti generacija koje tek dolaze, bauk se pravi od većine onoga što bi u demokratskim zemljama trebalo da bude sasvim normalno. Pa i od dana rođenja, koji niko ne može da bira. Za Srpsku je to 9. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana