Dan Republike

Vedrana Kulaga Simić

Prije više od dvije decenije, pored izuzetno teške godine za sve ljude na ovom podneblju, stvorena je Republika Srpska. Preživjela je bolne godine i evo, u subotu, slavi 24. rođendan, uprkos tome što neki žele da joj to otmu. Rođendan, njen dan i dan svih onih koji će ga obilježiti kako i dolikuje, ali i onih koji, nažalost, neće biti tu, jer su živote položili za nju. Za njenu odbranu i slobodu svih nas!

I moja generacija pamti te dane. I to su slike koje ostaju. To su sjećanja koja ostaju, ali život ide dalje.

Te godine su ostale iza nas i pripadaju našoj prošlosti i prošlosti naše Republike, u kojoj, ruku na srce, možda i ne štimaju mnoge stvari, ali to ne može da utiče na njeno postojanje i slavljenje onog dana - 9. januara, kada je počela borba, u svakom smislu, za ovo što danas imamo. Republiku Srpsku.

RS je dio BiH koji ima teritoriju, narod, granice i koja pokušava da obezbijedi što bolje dane za sve koji se u njoj bude, žive, rade i tako iz dana u dan.

Nažalost, u BiH ima onih koji stalno bacaju varnice, a jedna od njih stigla je nedavno iz Ustavnog suda BiH, koji je glasovima stranih i bošnjačkih sudija utvrdio da 9. januar - Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH.

Nakon više od dvije decenije. Sasvim jasno politička odluka. Odluka inata i pokazivanja, što bi političari rekli, mišića.

Ovogodišnji rođendan Srpska dočekuje sa tom odlukom iznad glave, ali borba za njen dan još nije završena, niti smije da bude.

Niko nikada, barem koliko se sjećam, nije proslavom Dana Republike ugrozio bilo koga drugog. U svakoj zemlji na ovom svijetu živi barem po nekoliko nacija, koje se vjerovatno ne slažu sa nekim stvarima, ali - svijetu se ne može ugoditi, ali se može u miru živjeti.

To je ono što nama u BiH treba. Mir i suživot, a ne tjeranje maka na konac.

Republika Srpska nastavlja da slavi svoj dan, ne vrijeđajući nikoga, a u mnogim srcima ona je jedini dom i kako takav i treba da ostane. Srećan rođendan i živjela!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana