Dan Republike

Željka Domazet

Ustavni sud BiH udario na Ustav. To bi u najkraćem bila glavna vijest koja je obilježila ovu sedmicu.

No, po svemu sudeći, biće to odluka koja će dati glavne smjernice života i političkog djelovanja u narednom periodu.

Ustavni sud je glasovima stranaca i Bošnjaka odlučio da je obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara neustavno. Dato je Srpskoj pola godine da svoje zakonodavstvo uskladi sa ovom odlukom.

Najnovija odluka Ustavnog suda BiH, u kojem godinama rade stranci i po dva predstavnika srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, dvije decenije nakon uspostavljanja mira na ovim prostorima i potpisivanja Dejtonskog sporazuma pogazila je sve što je u ovoj zemlji dostignuto i udarila na njene temelje.

Udari na Srpsku vidljivi su bili i ranije u odlukama o ukidanju grba, himne, imena gradova i svih obilježja, dok se evo sada nije došlo do Dana Republike. Da je riječ o političkoj odluci, a ne o ustavnoj materiji, najbolje govori podatak da je donesena preglasavanjem.

Ovu odluku donijeli su nekadašnji visokopozicionirani zvaničnici SDA koje je politika, a ne struka ustoličila u klupe Ustavnog suda i stranci koji su uvijek igrali po preporukama sarajevske čaršije. Jasno je kao dan da odluka nema ničeg zajedničkog sa Ustavom i pravom i nije ništa drugo do nastavak dosadašnje akcije usmjerene protiv RS.

Da su u SDA unaprijed znali da će ovakva odluka biti donesena svjedoče i izjave zvaničnika ove stranke i takozvanih bošnjačkih intelektualaca koji su zbog neprihvatanja u RS 25. novembra kao praznika tvrdili da sve one koji taj dan ne slave i rade treba kazniti jer, kako obrazlažu, to je nepoštovanje države u kojoj žive i rade.

Ako je suditi po reakcijama iz Srpske svih zvaničnika i ljudi od struke, ova sramna politička odluka Ustavnog suda neće biti ispoštovana i u RS će naći načina da zaštite praznik koji treba da živi i traje zarad svih onih koji su se borili za Srpsku. I pozicija i opozicija u Srpskoj se slažu u stavu da je odluka Ustavnog suda ujedno i poziv na zajednički nastup u odbrani Republike Srpske. Jer ona je taj datum i svoja znamenja unijela u BiH.

Kako će se stvari odvijati, biće jasno već narednog 9. januara, koji će se, po svemu sudeći, slaviti dostojanstvenije i jedinstvenije nego svih ranijih godina. Naprosto, to je Dan Republike Srpske. A ko to ne poštuje, ne misli dobro ovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana