Dan Republike

Željka Domazet

Venecijanska komisija istakla je u zaključku sa svoje posljednje sjednice da obilježavanje 9. januara kao Dana RS može dovesti do diskriminacije.

Ovakvo mišljenje komisije (čiji je stav zatražio Ustavni sud BiH povodom apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima RS, kojim se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike) je, blago rečeno, mnoge iznenadilo.

Tvrde njeni članovi da je taj 9. januar "podstaknut osjećajima i događajima od značaja za jedan narod", te da ga "druge zajednice smatraju bolnom uspomenom" i da je "nametnut svim građanima RS". Da nema ama baš nikakvog utemeljenja za takve stavove, jasno je svakome ko je makar malo upoznat sa istorijom ovog prostora. Ne znamo, prije svega, kakve to bolne uspomene taj datum može buditi u drugim narodima i građanima s obzirom na to da je ovaj praznik ustanovljen prije ratnih dejstava, a naknadne "bolne uspomene" svi mi u BiH možemo iskopati ukoliko smo zlonamjerni i maliciozni. Kao drugo, niko nikoga u Republici Srpskoj nije tjerao, ne tjera, niti će tjerati da slavi ovaj praznik ako mu nije do slavlja. Isto tako, oni kojima smeta Dan Republike Srpske ne bi smjeli da osporavaju drugima pravo na obilježavanje tog značajnog datuma.

Nikada nigdje praznovanje na dostojanstven način nikoga nije ugrožavalo, pa tako nije ni za ove više od dvije decenije praznovanja Dana Republike. Proslave su u svakoj zemlji, koja iole drži do demokratije, bile prilika da se okupe i oni koji slave, kao i oni koji poštuju tuđe i drugačije. Čini se, ipak, da odnose u BiH više ugrožavaju oni koji sve što se veže za Republiku Srpsku osporavaju i na svaki način ponižavaju.

Kakvu će odluku Ustavni sud BiH donijeti o ovom važnom datumu za Republiku Srpsku, koji je utkan u njene temelje, ostaje da se vidi. Poučeni dosadašnjim iskustvom, ne možemo, nažalost, da se nadamo nekoj odluci koja neće uzdrmati odnose u BiH. Međutim, ma kakva odluka Ustavnog suda bila, jasno je kao dan da će Republika Srpska slaviti svoj praznik, jer se neće odreći svoga. Bilo kako bilo, ne puca zemlja zbog praznovanja nego zbog pokušaja da se praznici i obilježja uguše i ukinu. Tako je bilo kroz istoriju, pa tako je i sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana