Dan posvećen raseljenima

Vedrana Kulaga Simić

Povratak izbjeglih i raseljenih lica odavno je trn u oku koji mnogima u BiH ne da mira, a posebno onima koji upozoravaju da stvari ne idu u pravom pravcu i da je potrebno da se mnogi aktiviraju da bi se stvari popravile, dok za to još ima i nade i vremena. Pogrešni pravci su svuda oko nas.

Za početak je dovoljno “baciti pogled” u susjedno dvorište - FBiH da bi se vidjelo kako stvari izgledaju na terenu kada nema mnogo želje i volje da se povratnicima obezbijede i minimalni uslovi za život, pogotovo ako su srpske nacionalnosti.

FBiH je klasičan primjer kako ne treba da se odnosi prema ljudima koji su, ne svojom voljom, izgubili dom, a koji su poslije rata izrazili, sasvim normalnu želju, da se vrate na svoja ognjišta.

Ovo pitanje moralo bi da bude otvoreno da današnjoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu, na kojoj bi trebalo da budu prikupljene stotine miliona maraka za stambeno zbrinjavanje izbjeglica u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Danas je važan dan za još uvijek mnogobrojne raseljene porodice koje godinama čekaju da se riješi njihovo stambeno pitanje i da konačno dobiju pravi krov nad glavom.

Važan je i za sve one koji su do sada imali zadatak da stvore uslove i omoguće povratak prognanih ljudi, a koji taj zadatak nisu izvršili...

Stotine, hiljade ljudi tražiće od današnjeg skupa odgovore, kada će i kako moći ponovo da kroče na svoje parče zemlje, u svoj dom. Pitaće, zašto su na svojoj grudi nepoželjni, kome smetaju. Zahtijevaće da im se kaže - ko je kriv za to što i deceniju i po poslije rata još uvijek žive u tuđini.

A malobrojni srpski povratnici u FBiH sigurno će ponoviti pitanje, koje vjerovatno ponavljaju i svaki dan, zašto neko želi da nas ponovo otjera sa naših ognjišta?

Na povratku Srba u FBiH učinjeno je veoma malo, tek toliko malo više da ne kažemo nimalo.

Malo šta na svijetu je važnije od doma, a to je u Republici Srpskoj odlično shvaćeno. Još samo da o tome počnu da razmišljaju i drugi, koji su do sada, i pored miliona koji su sa svih strana stizali za povratak, činili sve da Srbi ponovo ne osjete toplinu doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana