Dan pobjede

Milenko Kindl

Prošlo je, evo, već 67 godina otkad se na vrhu Hitlerovog Rajhstaga zavijorila sovjetska zastava, a savezničke snage do nogu potukle silu “hiljadugodišnjeg Rajha” koja je samo nekoliko godina ranije prijetila da zavlada Evropom, pa i svijetom.

Još jednom smo se na ovu slavnu godišnjicu, 9. maja, podsjetili na sve herojske bitke koje su sovjetski, američki, britanski i drugi vojnici i pripadnici lokalnih pokreta otpora vodili protiv onih koji su u ime imaginarne rasne nadmoći željeli da “manje vrijedne” narode istrijebe, a ostale pokore. S tugom smo razmišljali o crnom nasljeđu u vidu konc-logora i holokausta, koje su iza sebe ostavile sulude ideje propalog slikara i kaplara iz malog austrijskog Braunaua.

Nažalost, fašizam se do danas pokazao kao veoma žilav. Možda je doživio poraz na bojnom polju, ali ponekad pokazuje za njega prilično dobre rezultate, koristeći slobodne izbore i druga sredstva koja omogućuje demokratski svijet u kojem danas živimo. Često se maskirajući kao patriotski pokreti, ekstremno desne organizacije na mala vrata pokušavaju da nametnu sve one stavove i floskule karakteristične upravo za izvorne postavke fašizma.

Koristeći opštu ekonomsku krizu i nezadovoljstvo biračkog tijela postojećom situacijom, “umiveni” fašisti obećavaju bolje dane politikom čvrste ruke i navodnim čišćenjem u vlastitom dvorištu. Nije li i Hitlerova Nacionalsocijalistička partija osvojila vlast upravo na krilima recesije?

Zalaganje za oštre antiimigrantske zakone, prikriveni ili otvoreni antisemitizam, podozrenje ili čak otvoreno neprijateljstvo prema drugom i drugačijem, evroskepticizam - samo su neke od odrednica koje karakterišu političko djelovanje ovakvih pokreta.

“Zlatna zora” u Grčkoj (simboli podsjećaju na nacističku “svastiku”, članovi koji se pozdravljaju uzdignutom desnicom mogu biti samo čistog “grčko-arijevskog” porijekla); Francuski nacionalni front (zalaganje za deportaciju useljenika, naročito onih neevropskog porijekla, istorijski revizionizam, umanjivanje tragedije holokausta); Britanska nacionalna partija (insistiranje na rasno čistoj Britaniji, antisemitizam i islamofobija, premlaćivanje imigranata azijskog porijekla) - samo su neke od snaga koje postaju sve glasnije na evropskoj političkoj sceni.

Zbog ovakvih snaga mraka, koje neumorno čekaju svoj trenutak da preuzmu uzde vlasti, a onda krenu u sprovođenje ideja njihovih idola koji su završili na smetljištu istorije, potrebno je stalno se podsjećati na sva zla koja je sa sobom donio fašizam i svi njemu slični ekstremni pokreti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana