Dan odluke

Vedrana Kulaga Simić

Nakon višemjesečnog bacanja drvlja i kamenja, kucnuo je čas da u Narodnoj skupštini RS konačno svako kaže šta ima u svoju odbranu, a po osnovu optužbi za djelovanje štetno po RS.

Na početku jedna stvar mora da bude i te kako jasna, a to je da za dobrobit RS i njenih stanovnika, njihovi predstavnici ne smiju da budu podijeljeni na "goste" i "domaće". Svi treba da igraju u istom timu kada je riječ o Srpskoj, njenim interesima i budućnosti bez obzira na stranačke dresove.

To u posljednje vrijeme, nažalost, nije viđeno i zbog toga je i sazvana posebna sjednica Narodne skupštine RS

Vlada je pripremila informaciju u kojoj su obrazložena 34 pitanja za koja smatra da su u institucijama BiH urađena na štetu RS, dok su u opoziciji najavili da će predstaviti 134 pitanja o štetnom djelovanju vlasti predvođene SNSD-om.

Pred poslanicima će se tako naći formiranja raznih komisija u Sarajevu u koje nisu imenovani predstavnici institucija iz RS, usvajanja strategija bez saglasnosti Srpske, potpisivanja ugovora i prenos nadležnosti, ali i navodne afere u Srpskoj pa i koncerti.

S obzirom na to da će, nema sumnje, na posebnoj sjednici Narodne skupštine biti otvorena brojna pitanja, veoma je važno da priča ne skrene u drugom, pogrešnom pravcu ali i da se političari služe pristojnim rječnikom i odbranu grade na osnovu argumenata, a ne nepristojnih riječi, te vike koje je ovom narodu odavno preko glave. Jer, ipak, su oni (ili bi barem trebalo da budu) akademski građani i treba da poštuju instituciju Narodne skupštine Srpske. 

Nadajmo se da će poslanici u RS i oni koji treba da zastupaju njene interese u zajedničkim institucijama BiH danas imati dovoljno volje i strpljenja da saslušaju druge dok budu govorili i argumenata da dokažu da su radili u interesu RS jer svaki suprotan potez treba da bude sankcionisan.

Neke "ratne sjekire" moraju da budu zakopane, ali isto tako i oni koji su činili greške to moraju da priznaju. Bez otvorenog stava teško da Srpska može dalje, ali i da sačuva ono što sada ima u okviru BiH.

Teško je predvidjeti šta će se sve dešavati danas, možda i do duboko u noć, u skupštinskoj sali, ali i izvan nje. Možda i poslije sjednice sve ostane isto. Svako na svojoj strani, ali ko zna - možda srijeda osvane u drugačijem ambijentu. 

Neka sve strane danas kažu šta imaju, a narod neka stavi tačku na idućim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana