Dan mira

Dragana Orlović

Dejtonski mirovni sporazum parafiran je prije 24 godine. Tog davnog novembra prestao je krvavi građanski rat i postavljeni trajni temelji za budućnost i državno-pravnu organizaciju BiH.

I dok u FBiH, po ustaljenoj praksi i dalje ignorišu ovaj datum, u Republici Srpskoj godišnjica Dejtona je republički praznik. I neradni dan. Slavi se mir i kraj stradanja, bez kojeg smo mogli i trebali proći samo da se pametnija politika vodila.

Ali o tome je prekasno pričati. Međutim, slovo, a ne duh Dejtona nešto je na čemu se mora i dalje insistirati, a zajednički život graditi.

Samo na taj način moguće je kreirati bolju budućnost ove zemlje, u kojoj se i pored svih pokušaja ne može osporiti višestruki značaj Dejtona.

Njime je zaustavljen rat i stradanje, stvoren je sistem u kojem suprotstavljene strane mogu da kreiraju svoj život, da ne utiču pretjerano jedna na drugu, a taj njihov sistem međunarodno je priznat uz uslov da se samo o jasno određenim pitanjima strane moraju sporazumijevati.

Međutim, pored mira, Dejtonski sporazum BiH je donio OHR i visokog predstavnika koji je svih ovih godina imao zadatak da ga na razne načine tumači. Njegov prvi i osnovni cilj bio je, kako se ispostavilo u praksi, razgradnja i kreiranje nove BiH po receptu sarajevske čaršije i dijela međunarodne zajednice.

Pod maskom interesa, svađajući narode, kvareći odnose, rušeći zakone i donoseći svoje “bolje”, ta međunarodna zajednica sistematizovano je radila upravo na destabilizaciji BiH umjesto da čuva i na bolje dograđuje osnovna načela koja su uspostavljena u američkoj vojnoj bazi Rajt-Peterson, i to nakon višednevnih i teških pregovora.

Nije sporno da i Dejton ima svojih mana, ali je, kako tvrde godinama mnogi, najbolje što je proizašlo iz tih razgovora 1995. I danas, on je okvir u kojem postoji BiH.

Nova godišnjica samo je nova prilika da se ponovo ukaže na značaj tog sporazuma, za koji je, ako ništa, dovoljno ponoviti da je zaustavio rat i pokazao miran put kojim ova zemlja treba da ide.

A napada na njegov sadržaj bilo je i biće ih vjerovatno još dosta. Posebno ako se uzme u obzir da je u poslednje vrijeme sve duža lista onih koji tvrde da je potreban neki novi “dejton”.

Možda i jeste, ali taj sporazum ili kako god bude nosio naziv treba i mora biti samo plod dogovora nadležnih u BiH, odnosno predstavnika tri konstitutivna naroda. I nikog više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana