Dan "D"

Vedrana Kulaga Simić

U BiH su se otvorila vrata velike krize. Sakib Softić predao je juče zahtjev za reviziju spora protiv Srbije, uz podršku Bakira Izetbegovića i njegovih istomišljenika, čime su, nažalost, otvorili "Pandorinu kutiju".

Zbog samovolje i vaninstitucionalnog djelovanja pojedinaca sada imamo ovakvu situaciju koja sigurno neće biti kratkog daha i toga su svjesni svi. Neki više, neki manje.

Zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu stigao je juče na njihovu adresu, bez zvaničnog stava i potpisa institucija, bez podrške svih, a predala ga je osoba koja za to nema ovlašćenje.

BiH je zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to je nešto što, kako se kaže, i ptice na grani znaju, ali neki to bez pardona gaze. Svjesno i istrajno. Ne gledajući da taj inat može imati dalekosežne posljedice za sve.

Jednostranim djelovanjem Izetbegovića i onih koji se drže njega i iza njega kriju zemlja je dovedena na ivicu provalije. To niko ne može da porekne, kao ni to da je pogažena svaka ona riječ sa bošnjačke strane koja je išla u pravcu pomirenja.

Nažalost, posljednji dobronamjerni pokušaj da se problemi riješe na zakonit način i u okviru institucija je propao juče, kada je prekinuta sjednica Predsjedništva BiH i to u vrijeme kada je Softić, poput trgovačkog putnika ili turiste, prošetao do suda u Hagu i predao zahtjev predstavljajući se kao agent BiH.

Izetbegović je proteklih dana pokazao da ne mari za BiH ni za bilo koga ko u njoj živi. Pogazio je sve. Dejton i sve što je od tada sagrađeno u BiH.

Jasno je da mu je poslije izbora u oktobru prošle godine, velikih problema u stranci na čijem je čelu i ko zna čega još, bila potrebna slamka spasa, ali se uhvatio za kamen koji će BiH povući na dno.

U danima koji dolaze zvaničnici Srpske i Srbije treba da budu dovoljno mudri, odlučni i, prije svega, složni zarad svih naroda u BiH. Oni koji su, ipak, odlučili da bude duhove prošlosti neka snose odgovornost za to, ali neka iz svojih suludih želja i ideja izostave običan narod.

Previše štete je već napravljeno. Dodatna kap bi možda prelila čašu i označila početak kraja, sa jasnim potpisom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana