Dama na potezu

Ma­ri­na Čigoja

Pred novom vladom RS, koju će voditi dosadašnji ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović, bez sumnje, nalaze se veliki izazovi.

U godini koju su mnogi još na samom početku ocijenili kao, u najmanju ruku, veoma izazovnu u ekonomskom smislu, novu izvršnu vlast čekaju teške odluke.

Nelikvidnost preduzeća, pad stranih investicija i loši privredni pokazatelji ogroman su problem, na čijem rješavanju je potrebno što hitnije početi raditi.

Više nego loše stanje u javnim preduzećima takođe je ogroman teret, za koji još nema odgovarajućeg rješenja. Da li je nedostajalo znanja ili volje, sada nije ni važno.

Važno je da je milionske gubitke “Šuma RS” i “Željeznica RS”, te nešto manje, ali ipak zabrinjavajuće, gubitke u “Poštama” ili “Putevima” što prije potrebno pokušati sanirati.

Željka Cvijanović u prvim istupima već je pokazala odlučnost da nešto uradi, a nije se libila da kaže da moramo biti hrabri i mijenjati ljude, pa i onoga ko je na čelu tima.

A o tome da li su sposobni da obavljaju funkcije ili nisu, jedini jasni pokazatelji su rezultati koje ostvaruju. Tako i čelnim ljudima javnih preduzeća njihove menadžerske sposobnosti pokazuju njihovi poslovni rezultati na kraju svake godine, a tu jesi ili nisi. Nijedna kupljena diploma “najmenadžera” tu ne pomaže.

U svakom slučaju, Željka Cvijanović i nova vlada imaju veliku šansu da srede situaciju u javnim preduzećima. Prostor da se to uradi je ogroman, a ako je suditi po istupima budućeg premijera, njene odlučnosti za to neće nedostajati.

Još dva široka fronta otvorena su pred budućim premijerom i njenim timom: privlačenje stranih investicija stvaranjem dobrog ambijenta i borba protiv korupcije i kriminala.

To neće biti lako, ali će biti neophodno. Ukoliko u tome uspije, prva dama premijer u istoriji RS mogla bi da ponese epitet “čelične ledi”. U tome će joj trebati i saveznik, a građani RS, bez dileme, to jesu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana