Daleko je 2023. godina

Danijela Bajić

Taman kad su se koliko-toliko stabilizovali brojevi koji govore o zaraženima, a vijesti o koroni više nisu u prvom foršpanu TV dnevnika, neki drugi brojevi i statistika došli su na naplatu.

O krizi privrede i lokalnih/republičkih budžeta pričalo se još u vrijeme kad smo naglo raskrstili sa kafanama i noćnim izlascima.

Znale su gazde i ugostitelji da će ih hešteg “OstaniKodKuće, iako je krilatica nesumnjivo spasila mnoge živote, koštati posla i uvući u minus iz kojeg se teško čupa.

Nešto je moralo da se uradi, virusu moramo da stanemo u kraj, stiže pomoć države - odjekivao je ne tako davno praznim kafanama eho sa obećanjima zvaničnika.

Urađeno je šta je urađeno i sada više nema povratka, virusu se i jeste i nije stalo u kraj, a pomoć je dobrodošla - međutim, bez neke pretjerane vajde.

Na kraju balade, u minusu nisu samo gazde kafana i ostali koji su april i maj proveli u izolaciji, već i oni koji su donosili odluke.

Pošto sistem spojenih posuda kaže da i kafane kroz poreze pune budžete - vladajući su kad-tad morali da kažu na čemu su i dokle će ukupni republički minus da potraje.

Pa su se tako, pored opredjeljenja Vlade RS da konsoliduje javne finansije, pojava korone i potrebe za saniranjem posljedica izazvanih ovim virusom negativno odrazile na projektovane budžetske okvire na nivou sektora opšte vlade za period 2021-2023. godine.

Daleko je 2023. godina, za kada neke procjene kažu da je izlazak na pozitivnu nulu možda moguć.

Do tada ćemo, najvjerovatnije, gledati raznorazne relokacije u osiromašenim budžetima, smanjenje troškova i reprezentacija, odustajanje od seminara na top destinacijama i, ako je suditi po ovoj godini (dva) - ili više rebalansa budžeta.

Zbog svega navedenog, sve postojeće projekcije su nezahvalne, jer niko ne može sa sigurnošću da predvidi šta nam to korona sprema u narednim mjesecima.

Dokaz za to je Velika Britanija, koja, zbog povećanog broja zaraženih, od ponedjeljka ide ponovo na restart: zabrana okupljanja više od šest ljudi. Nadležni kod nas se kunu da će nas poštedjeti drastičnih mjera - ali ko nam garantuje da one koje budu usvojene neće bar malo pomjeriti projekcije pa ćemo, ni krivi ni dužni, pozitivne nule ganjati negdje tamo u drugoj polovini druge decenije. Da bar to bude jedino zlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana