Dajte fotelju za čovjeka!

Sedin Ćenan
Dajte fotelju za čovjeka!

Posljednji rok do kojeg dva HDZ-a treba da odluče hoće li ući u vlast je 3. mart, zaprijetio je nezreli Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a BiH.

Ovaj ultimatum jednak je ultimatumu SDP-a po kojem ova partija mora dobiti mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, a zbog kojeg koči uspostavljanje vlasti već šest mjeseci.

Valjda je već svima jasno da je potpisivanje famozne platforme bilo samo guranje "prsta u oko" za dva HDZ-a i Dodikov SNSD.

Jasno je i očigledno i da je SDP-ova platforma spisak lijepih želja i alibi za političko žongliranje sa međunarodnom zajednicom.

Svako formiranje vlasti sa neligitimnim predstavnicima hrvatskog naroda bilo bi okidač za pokretanje opravdanih nereda i građanske neposlušnosti u krajevima koji su većinski hrvatski. Zar nam je sve to, ponovo, potrebno?! Zar to nije već viđeno u vrijeme Lagumdžijine alijanse, koja je bez obzira na podršku međunarodne zajednice i američkog ambasadora Tomasa Milera, u borbi protiv Jelavićevog ekstremnog HDZ-a doživjela neslavan kraj.

Pa i međunarodna zajednica je sada zrelija. Zato i ne čude stavovi evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka koje je izgovorio na zatvorenim sastancima, a koji poručuju da se vlast ne može praviti bez dva HDZ-a.

I američka administracija, koja se već jednom opekla u ovakvoj avanturi sa SDP-ovom alijansom, sada stidljivo šalje slične poruke. Jasno je svima da bi svaka vlast bez legitimno izabranih predstavnika jednog naroda bila vlast koja je izdala sve principe na kojima počiva mirna BiH.

Pa čemu onda pokušaj pravljenja krnje vlasti i svjesno uzrokovanje krize!?

Valjda je, kako to Dodik kaže, najtragičnija činjenica što lider SDP-a Lagumdžija nema posla. Možda je uistinu jedino i pravo rješenje Lagumdžijino ufoteljenje.

Ako jeste, i ako je to jedini način i formula za mirnu i stabilnu BiH, onda cijena nije visoka - košta samo jednu FOTELjU "ZA ČOVJEKA" u Ministarstvu inostranih poslova. Dajte mu je!

 (preuzeto sa portala "vijesti.ba")

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana