Da trampujemo

Aleksandar Stojanović

Građane u BiH u novembru očekuju lokalni izbori, ali za dalju budućnost u političkom, ekonomskom i svakom drugom pitanju ništa manje važni nisu ni oni predsjednički koji će biti održani 3. novembra u Sjedinjenim Američkim Državama. Najbolji dokaz za to je i dokument "Vizija Džoa Bajdena o prijateljstvu sa BiH", koji je objavljen u utorak.

Uloga SAD, kao još najmoćnije svjetske sile, bitna je u svim svjetskim regionima, pa će oči cjelokupne svjetske javnosti tih dana biti uprte u predsjedničke izbore. Protekli četvorogodišnji mandat Donalda Trampa prošao je u miru, bar što se vojnih intervencija tiče, jer je on prvi predsjednik od Drugog svjetskog rata koji nije pokrenuo nijedan vojni sukob u svom mandatu. S druge strane stoji kandidat koji je u administracijama ranijih predsjednika svoj imidž gradio na zagovaranju intervencionizma i vojnog rješavanja sukoba, a posebno u bivšoj Jugoslaviji. Na ovim izborima se odlučuje između mira i rata, američke dominacije i suverenosti zemalja svijeta, između srbofoba i čovjeka kojem je jedini cilj da ponovo Ameriku učini velikom, ne mareći za druge. Iz tog razloga, svijet će svjedočiti istoriji.

Kako su BiH i zapadni Balkan isuviše mali da se brinu za svjetske probleme, potrebno je gledati kako će se izbor američkog naroda reflektovati na naše prostore.

Donald Tramp je jednom prilikom na samitu lidera zemalja NATO-a upitao: "Gdje se to nalazi Crna Gora?", pa bi bilo suludo misliti da zna gdje se nalazi BiH. Ne u geografskom smislu, Bajden i te kako zna i to dokument koji je objavljen potvrđuje. Mit na kojem je građena nakaradno uređena BiH čedo je politike kojoj je Džo pripadao, a njegov tim danas čine dokazani srbofobi i kreatori mita o genocidu. Kako ih je profesor Srđa Trifković nazvao, zadrti klintonisti.

Istina, u pomenutom dokumentu nigdje se ne spominje unitarizacija BiH ili ukidanje RS, ali pod kovanicom "multietničnosti" koju Bajden pominje Srbima su vrlo često nametane odluke i otiman identitet. Kako vjerovati da će se za dejtonsku BiH zalagati neko ko kroz čitav svoj program pominje genocid i teret krivice svaljuje samo na Srbe? Iako se predstavlja kao pacifista i demokrata, Bajden je vrlo često svojim ponašanjem pokazao sve odlike fašiste i rasiste, pa je često Srbe obilježavao onako kako je Hitler targetirao Jevreje.

Da se razumijemo, neće Tramp biti srpski mesija, ali njegovom pobjedom Srbi mogu biti sigurni da islamistički teroristi u FBiH i narko-dileri na samoproglašenom Kosovu neće biti pod sponzorstvom SAD. Njega to, prije svega, ne interesuje. Ali na kraju, najbitnije je da u svojim redovima nemamo Bajdene veće od samog Džoa. Dogodine, da trampujemo... U Guči, naravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana