Da se ne ponovi ovo proljeće

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska će proljeće 2020. godine upamtiti po pandemiji “kovida 19”, koji je zaustavio gotovo sve svakodnevne aktivnosti i uspostavio neka nova pravila rada i života na mnogima adresama.

Virus je još tu, ali se polako, barem prema najavama i očekivanjima, život vraća u ranije tokove. Pojedine mjere već su ublažene, a dio će morati da sačeka još neko vrijeme kako ne bi u vodu palo sve što je do sada urađeno i kako bismo održali povoljnu epidemiološku situaciju.

Ta linija, između dobrog i zastrašujućeg, može biti veoma tanka, tako da i najmanja greška ili opuštanje iz ovog ili onog razloga i uvjerenja može da znači povratak na početak proljeća.

Pred nama su dva velika izazova. Prvi maj, kao praznik rada i roštilja, te Đurđevdan, koji slavi veliki broj stanovnika Srpske. Kada, i ako ti dani dobro prođu, može se očekivati pad restriktivnih mjera koje su u Srpskoj još na snazi, ali neka pravila ponašanja još će ostati među nama.

Federacija je, prema mnogim mišljenjima stručnjaka, olako “otvorila” svoj dio BiH. Zatvaranjem karantina na graničnim prelazima koji se nalaze na njenoj teritoriji, te onih koji su bili formirani u lokalnim zajednicama, otvoren je prostor da se virus korona i na taj način ponovo unese u BiH.

Niko ne osuđuje one koji žele da dođu svojoj kući, niti se na njih gleda kao na prenosnike zaraze, ali nam je u ovim danima još potrebna najveća doza opreznosti i ozbiljnosti kako bi se, u slučaju pozitivnog testa na virus, i oni i svi oni koji dođu u kontakt sa njima na vrijeme “sklonili” radi zaštite i srećnog kraja.

Preventiva je od početka glavni adut jer drugog, jačeg, teško da smo imali i teško da bismo sada uspjeli da spasimo desetine života ako bi virus dobio novi vjetar u leđa.

Ako smo izdržali do sada, moramo i od sada biti disciplinovani, a sve s ciljem što skorijeg povratka u stanje prije korone, kako bismo omogućili radnjama da skinu katance sa svojih vrata, otpočnu novu borbu za opstanak, ljudima vratili vjeru u bolje sutra, te ponovo “liječili” naše stare, višegodišnje boljke u sistemu.

Povratak neće biti ni brz ni lak, a nadležni u Republici Srpskoj moraju pronaći pravi put oporavka i mnogim sektorima pomoći da krenu tim stazama jer dolaze dani u kojima moramo što bolje ublažiti posljedice koje je virus donio, ali ne i odnio sa sobom. Novca ima u BiH, samo ga treba pravično raspodijeliti.

Kako će izgledati idući mjeseci u Republici Srpskoj, ponajviše zavisi od ponašanja njenih građana i svih onih koji se u narednim danima odluče da, ipak, poslije dužeg vremena, dođu iz inostranstva svojim kućama. A niko od nas sigurno ne želi da mu ni ljeto, ni jesen, ni zima budu kao ovo proljeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana