Anonimni profil jedne ambasade

Žarko Marković
Anonimni profil jedne ambasade

Društvene mreže omogućile su svakoj budali da plasira svoje mišljenje u javni prostor, što je dobro, jer da nije mreža, ne bismo znali da smo sa svih strana okruženi budalama.

Društvene mreže omogućile su svakoj budali da sve to radi anonimno, što je loše, jer nema gore budale do anonimne budale. Kad si anoniman, imaš tu snagu i moć da laješ koliko god hoćeš, a da niko nema pojma ni ko si, ni šta si, ni zašto to radiš.

Otvaranje Olimpijskih igara bilo je izuzetno dobar povod da svi pomenuti ponovo isplivaju na površinu. Najistaknutiji su bili oni koji su se zgrozili zgražavanjem pristojnog svijeta na neke užasne scene sa ceremonije otvaranja. Ko se zgrozio, automatski je bio svrstan u red necivilizovanih hordi koje ne poštuju drugo i drugačije, koje jednostavno “ne razumiju” zapadne vrijednosti, novo doba, modernu eru.

Dio tih anonimusa našao je i zamjerke na račun srpskih sportista koji su, krećući se Senom na lađi francuskoj, pjevali pjesme poput “Veseli se, srpski rode”. Strašna stvar, zaista. Da su kojim slučajem pjevali “Veseli se, francuski rode” ili “američki rode”, bili bi baš simpatični. Ovako ne valja ni što se vesele, ni što su Srbi, a naročito ne valja što pominju Prizren i Rumiju koji su, tvrde anonimusi, u drugim državama, a ne srpskoj.

Iako anonimusi, u pitanju su ljudi koji se u sve razumiju, i u geopolitiku, i slikarstvo, džudo, brejkdens i iskopavanje litijuma.

Znaju na čemu Zemlja stoji i strpljivo skupljaju lajkove i šerove. I toliko je to uzelo maha da pristojan čitalac sadržaja sa društvenih mreža sada teško može da razlikuje ko je iskonski anonimus, a ko stvarni, imenom i prezimenom naveden, korisnik društvenih mreža. Mnogi to koriste da dodatno zakuvaju situaciju, a jedan od takvih je i profil američke ambasade u Sarajevu.

I taj profil je, u suštini, anoniman, jer iza niknejma “US embasi” može da stoji bilo ko, i ambasador Marfi, i neki lijevi službenik zaposlen u onoj bivšoj kasarni u centru grada. “Tviter” profil američke ambasade liči na sve osim na službeni kanal jednog diplomatsko-konzularnog predstavništva najveće svjetske sile. Njihove objave u posljednje vrijeme izgledaju kao da se šifre naloga dočepao kakav osnovnoškolac koji se nešto malo razumije u tehniku i tehnologiju, pa slobodno vrijeme troši na kreiranje klipova i tekstića sa odgovarajućim “heštagom”.

Niko iz ambasade, međutim, nije saopštio da im je profil hakovan pa će biti da iza objava ipak stoji Marfi ili neki lijevi službenik. Zašto je najveća svjetska sila dopustila da joj službeni profil jedne ambasade liči na one iza kojih stoje anonimne budale, pitanje je koje, situacija tako nalaže, nema smisla postavljati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana