Da li je malo 500 maraka?

Svjetlana Šurlan

Da li je mnogo 500 KM naknade za jedan sastanak mjesečno, upitao je juče predsjednik Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zatvorima u BiH Mile Lasić govoreći o naknadama koje primaju članovi te komisije.

On smatra da bi taj iznos trebalo da dobiju mjesečno, iako se  nijednom ne sastanu. Potvrdio je tako indirektno da se upravo zbog naknade od skoro 500 KM i sastaju.

Ovaj primjer rada raznoraznih komisija i odbora koje postoje na nivou BiH, a bez sumnje i na drugim nivoima, potvrđuje činjenicu da je važno postalo samo izvući pare iz budžeta, bez obzira na (ne)rad.

Pomenuta Nezavisna komisija je lani imala na raspolaganju 56.000 KM, a sastali su se 13 puta i posjetili dva zatvora.

Jedan član komisije je na osnovu toga iz budžeta dobio minimalno 5.700 KM, kao naknadu, plus putne troškove i dnevnice kad su radili mimo tog jednog sastajanja mjesečno.

Da li je mnogo 500 KM mjesečno za jedan sastanak?

Gospodin Lasić i njegove kolege u komisiji, koja broji ukupno pet članova, trebalo bi da znaju da je prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna plata u BiH u 2017. godini iznosila 851 KM. To je mjesečni iznos koji je radnik u BiH primao za mjesec dana rada. Više od 20 dana rada, a ne za jedan sastanak mjesečno.

Članovi komisije bi trebalo da znaju i da radnici u građevinarstvu, ugostiteljstvu, ali i mnogi administrativni radnici imaju plate od 500 do 600 KM. To su iznosi koje dobiju za mjesec dana rada. Više od 20 dana rada, a ne za jedno sastajanje.

Da li je mnogo 500 KM za jedan sastanak mjesečno?

Mnogo je, jer imamo više od 475.000 nezaposlenih širom BiH.

Mnogo je, jer imamo više od 400.000 korisnika nekog vida socijalne pomoći širom BiH.

Mnogo je, jer postoji veliki broj penzionera koji primaju od 300 do 400 KM mjesečno.

Mnogo je, jer postoji još 35 kolektivnih centara i alternativnih smještaja za izbjegle, a 98.574 osoba se vodi kao raseljeno, iako je rat završen još prije 23 godine.

Previše je razloga za ukidanje ne samo ove Nezavisne komisije, već i mnogobrojnih drugih zbog čijeg su postojanja njihovi članovi potpuno izgubili osjećaj kako većina stanovništva u ovoj zemlji živi, tačnije preživljava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana