Da je čovjek bila bi ljudina

Anita Janković Rečević
Da je čovjek bila bi ljudina

Zavidni rezultati rada Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece” puls su iskazane solidarnosti čitave Republike. Institucija na koju svi moramo biti ponosni i zbog čijeg osnivanja, ova zemlja koliko god da je mala i koliko god je mnogi osporavali i napadali, zaslužuje da u očima svojih građana bude najveća i najvoljenija.

Radnici, društveno odgovorne kompanije, Vlada, predsjednik, lokalne zajednice svi su spremni da daju nesebičan doprinos kako bi Fond solidarnosti izvojevao što više bitki zajedno sa roditeljima i oboljelim mališanima koji podnose i ono neizdrživo.

Oni koji vode ovaj fond kažu da im podrška stiže za različite probleme koji iskrsnu, počevši od sitnih administrativnih procedura koje ponekad prostu situaciju u treptaju oka znaju pretvoriti u Gordijev čvor pa sve do onog najvećeg problema, a to je da se prikupi dovoljno novca za svako dijete koje zatreba skupa liječenja u inostranstvu. Upravo tu radnici Srpske pokazuju koliko su solidarni i spremni da pomognu. Iako je odbitak od plate svakog radnika za punjenje kase Fonda solidarnosti dobrovoljan, unazad godinu i po dana nijedan zaposleni nije podnio zahtjev da se obustavi skidanje novca s njegovih primanja. To je dokaz veličine naših građana, ali i transparentnog rada pomenutog fonda, koji je unazad šest godina pokazao ogromnu opravdanost svoga postojanja. 

Zahvaljujući upravo toj instituciji od 1. januara 2018. godine do kraja avgusta ove godine šansu za ozdravljenje dobilo je 627 dječaka i djevojčica, a za njihovu dijagnostiku i liječenje Fond je izdvojio nešto više od 35 miliona KM. Samo u ovoj godini šansu za liječenje u inostranim klinikama dobilo je 172 djece za šta je izdvojeno oko 4,8 miliona KM.

Te brojke su dokaz da je ideja o osnivanju i pokretanju Fonda “Duša djece” jedna od najboljih odluka u istoriji postojanja Republike Srpske.

Liječenje i dijagnostika u inostranim bolnicama zahtijeva velike svote novce koje roditelji oboljelih mališana nemaju i najbolja stvar u cijeloj ovoj priči jeste to što, pored silnih muka, ne moraju još da brinu kako i gdje doći do prijeko potrebnih sredstava koja vrlo često u savremenom svijetu znače život.

Još jedna vrlo važna stvar koju Srpska njeguje već godinama je donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” odakle je i potekla priča o osnivanju Fonda solidarnosti. Ta humanitarna manifestacije iznjedrila je niz sistemskih rješenja koje su porodicama i djeci u Srpskoj olakšala neke svakodnevne borbe. Što nisu uradile daleko veće i ekonomski snažnije zemlje regiona i svijeta. I samo zbog takvih ideja i poteza Republika Srpska da je čovjek bila bi ljudina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana