Čvarci i kavijar

Miloš Vasiljević
Čvarci i kavijar

Cijene mesa više su nego prošle godine, ali to nije jedina otežavajuća okolnost s kojom su se susreli građani Srpske. Jedna od prvih asocijacija na novembar je početak slava, ali ujedno i svinjokolj i skladištenje hrane u frižidere.

I dok dio stanovnika naše zemlje kupuje manje mesa i čeka neke, prije svega akcijske pogodnosti, s druge strane su mnogi već pohrlili ka mesnicama da bi na vrijeme obezbijedili dovoljne količine.

Meso, ono svinjsko, dio je naše kulture, pa svakom domaćinu ovo je baza bez koje ne želi da čeka vrijeme praznika. Sve ostalo može i ne mora biti, a kako su novčanici sve tanji, moglo bi da bude sve manje pršute i pečenice. Jednostavno, došlo je vrijeme za kupovinu onih jeftinijih komada, ali i manjih količina.

Porasti će cijene prasića i tovljenika, a podatak da je u Srpskoj ove godine 4.000 krmača manje u odnosu na lani znak je koji pali alarm, a ujedno i govori da je stočni fond, ali i opstanak, pod znakom pitanja.

Ipak, bez obzira na poskupljenja, svinjetina je i dalje najpopularnija u našim mesnicama. Domaćice zimnicu uveliko spremaju, ali je činjenica da građani zbog krize štede i na mesu i to nikad više nego ove jeseni. Uz to još nema pretjerane potražnje za cijelim svinjama za sušenje, jer to toplo vrijeme i visoke temperature nisu dozvolili. Najvažnije je da sačuvamo našu proizvodnju i da farmeri dobiju dodatne subvencije da bi opstala njihova proizvodnja, posebno u Semberiji i Lijevču polju.

Prekomjeran uvoz proizvođače svinja Srpske doveo je pred svršen čin.

U prvih devet mjeseci najviše smo uvozili iz Italije, a zatim slijede Holandija, Poljska, Austrija i Njemačka. Junetina i jagnjetina postale su luksuz, a najbolji pokazatelj su mesnice koje imaju problem da prodaju ovu vrstu mesa. Nikada nismo bili elitistička zemlja da sebi možemo priuštiti kavijar, ali do ove godine jeli smo čvarke, koji su bili neizostavna delicija u gotovo svakom domaćinstvu. Od ove godine i to ćemo manje konzumirati, jer kilogram košta 25 maraka, što nas, s obzirom na to kakve su nam plate, dovodi do rubrika vjerovali ili ne!

Vjeruju ljudi da će biti bolje, jer nada i dalje tinja, pa iz su tog razloga još rezervisani kada je riječ o kupovini. I ne samo mesa. Pelet ili drva, svinjetina ili junetina, kiseli kupus ili turšija. Više nemamo pravo da biramo, moramo da kupujemo jeftinije i tražimo izlaz.

Ali, ako ćemo tražiti pozitivnu stranu, dobro je rodilo voće i kvalitet je odličan, samim tim će biti dobra i rakija. A ona je s čvarcima idealna kombinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana