Čuvari naše sudbine

Nebojša Tomašević
Foto: G.S.

Boli me, boli, doktore, mrak, prepišite mi sunčev zrak, dok nebo ne zatvore čuvari naše sudbine.

Pomenute riječi kultne pjesme grupe “Riblja čorba” opominjući su podsjetnik koliko smo zavisni jedni od drugih, posebno kada je riječ o stabilnoj i pouzdanoj infrastrukturi.

To je doslovno u praksi pokazao nedavni kaskadni ispad dalekovoda u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH koji je doveo do potpunog kolapsa elektroenergetskog sistema u regionu. 

Raspad elektroenergetskog sistema BiH, priobalnog sistema Hrvatske i Crne Gore desio za svega 60 do 90 sekundi. Čuvari naše sudbine, kako pjesma kaže, u ovom slučaju su politički lideri koji nas zatvaraju u torove i na krilima pretjerane nacionalne retorike, ponekad i nacionalšovinizma udaljavaju jedne od drugih. 

Samim tim to doprinosi manjoj saradnji i ulaganju u ono što nam svima treba. 

Međutim, koliko god smo zavisni jedni o drugima, posebno kada je riječ o infrastrukturi, izgleda da našim mudrim političarima to pada na pamet samo kada se ovako nešto desi. 

Prema analizama koje su prezentovane na telekonferenciji u organizaciji Evropske asocijacije operatera prenosnih sistema za električnu energiju, raspad je krenuo u elektroprenosnoj mreži Albanije ispadom interkonektivnog dalekovoda Zemlak (Albanija) - Kardija (Grčka), a prethodio mu je ispad dalekovoda u Crnoj Gori Podgorica dva - Ribarevina. Energetska katastrofa desila se nakon ispada iz mreže dalekovoda Zemlak - Kardija kada je došlo do kaskadnih ispada nekoliko bitnih dalekovoda u Albaniji, nakon čega se incident prenio u elektroenergetski sistem Crne Gore, koji je nakon toga kao pupčanom vrpcom ostao vezan na elektroenergetski sistem BiH. 

Tako je usljed prekomjernih tokova električne energije od sjeveroistočnog dijela BiH ka jugu, došlo do naponskog kolapsa i kaskadnog ispada svih interkonektivnih vodova između BiH i Crne Gore, što dalje uzrokuje potpuni raspad elektroenergetskog sistema BiH i priobalnog dijela Hrvatske. 

Osim političara, u ovom slučaju su čuvari naše sudbine inženjeri, operateri i planeri u elektroprivredama koji su odgovorni za održavanje i unapređenje prenosne mreže. 

Njihova uloga je ključna u sprečavanju katastrofalnih scenarija, ali oni sami bez podrške društva, u našem okruženju svakako bez političke podrške ne mogu ništa. Nedostatak ulaganja u kritičnu infrastrukturu, motivisan političkim razlikama i kratkoročnim interesima, na kraju dovodi do havarija koje pogađaju sve nas. 

Umjesto “da komšiji crkne krava” potrebno je prepoznati međusobnu povezanost i zajednički raditi na jačanju regionalne energetske integracije i otpornosti. 

Samo zajedničkim naporima, ulaganjem u modernizaciju prenosne mreže i nadilaženjem političkih podjela možemo spriječiti takve scenarije u budućnosti i obezbijediti pouzdan i održiv elektroenergetski sistem za građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana