Čuvari aviona

Željka Domazet
Čuvari aviona

Da Oružane snage BiH u svom sastavu čuvaju i imovinu koja im po zakonima ne pripada odavno, vidi se i iz činjenice da u svom sastavu imaju i avione koje ne bi trebalo da imaju, a koji su vrijedni milione KM i koji godinama stoje neiskorišćeni.

Naime, Zakonom o Oružanim snagama BiH jasno je rečeno da reformisane OSBiH ne mogu imati avione sa fiksnim krilima i da u svom sastavu ne mogu imati ni avione tipa "orao", "jastreb" ili "utva". Stoga čudi činjenica da još od 2006. godine čuvaju upravo takve vrijedne letjelice za koje godinama pokazuju interesovanje kako susjedna Srbija, tako i brojni biznismeni iz SAD i ostatka svijeta, koji bi željeli da ih kupe.

Da je riječ o čistom hiru onih koji su nadležni da taj problem riješe, pokazuje i činjenica da te iste Oružane snage ne samo što ne mogu da te avione koriste, nego uz to troše budžetski novac da bi ih čuvale, iako će (ako ne uskoro, a ono sigurno u dogledno vrijeme) morati da ih se odreknu i vrate onima koji su ih u miraz unijeli.

Naime, prilikom formiranja zajedničkih OSBiH rečeno je da višak pokretne vojne imovine, odnosno borbenih sredstava, u koje spada i ova vrijedna avijacija, treba da se vrati onima koji su je na zajedničku hrpu i donijeli, dakle u ovom slučaju Republici Srpskoj.

Neupotrebljiva avijacija bi se svakako usmjerila ili u prodaju ili preuredila u druge svrhe u skladu sa potrebama RS.

Sredstva koja bi se od njihove eventualne prodaje dobila usmjerila bi se ili za vraćanje dugova nekadašnjeg Ministarstva odbrane RS ili za pomoć drugim segmentima života, od koje bi mnogi imali koristi.

Činjenica da se avioni čuvaju, a da se ne smiju koristiti dovoljno govori da je BiH odavno postala inat-država, koju je logika odavno napustila.

Kako stvari u BiH već odavno stoje u mjestu i kako se odluke ne donose godinama, po svemu sudeći će i avioni i njihova sudbina čekati da se stavovi suprotstavljenih strana pomire, što je za BiH postalo gotovo nemoguća misija.

U silnim nadmudrivanjima i razmimoilaženjima neće nas začuditi ni ako se pomenuti avioni, za čije je čuvanje potrošen enorman budžetski novac, na kraju proglase ostarjelim gvožđem, koje se kao takvo više nikome neće moći prodati. A mogu da se prodaju za milione i milione maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana