Čuvanje budućnosti

Anita Janković-Rečević

Ilegalna sječa i krađa šume jedno je od najčešćih krivičnih djela u Republici Srpskoj i BiH, zemlji u kojoj se šumarstvo smatra jednom od najunosnijih privrednih grana.

Iako se pod šumama u BiH nalazi oko 50 odsto ukupne površine zemlje, neplanska sječa i nezaustavljive šumokradice potpuno su im izmijenile izgled, pa tako polako, ali sigurno, ostajemo bez tog prirodnog bogatstva.

Godinama se šteta od krađe šume i ilegalan izvoz trupaca u Srpskoj mjere milionima maraka u budžetima, međutim ekološka šteta je daleko veća i poraznija jer novim stablima treba nekoliko decenija da izrastu.

U posljednje četiri godine Srpska je preduzela niz mjera da zaustavi bespravnu sječu. Vlada RS je 2015. godine usvojila akcioni plan na osnovu kojeg se vrši kontrola prometa šumskih drvnih sortimenata. U kontrolama učestvuju šumarska inspekcija, javno preduzeće i pripadnici MUP-a RS, a kontrolišu promet drvnih sortimenata, pilanska postrojenja i bespravnu sječu. Međutim, sve to nije zaustavilo lopove koji i dalje iz državnih šuma odnose veliki novac. 

Tim tvrdnjama u prilog idu zvanični podaci preduzeća “Šume RS”, prema kojima je za šest mjeseci ove godine šteta u šumskim gazdinstvima premašila 800.000 marka. Šumokradice su bespravno posjekle i otuđile 5.048 kubika. Pošlo im je za rukom da neopaženo posjeku i dodatnih 786 kubika, ali na put su im stali policija i lugari pa te drvne sortimente nisu uspjeli da otuđe.

Da je krađa šumskih sortimenata česta pokazuju i policijski izvještaji prema kojima su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS u prvom polugodištu ove godine evidentirali 96 krivičnih djela u toj oblasti, što je za 21 krivično djelo više u odnosu na isti period lani.

Situacija na terenu je takva prije svega jer je šumski biznis veoma unosan posao s obzirom na to da se ne ulaže gotovo ništa, a zarada je više nego dobra. Jedan od razloga zašto se krađama teško staje u kraj je i taj što, bar ako je suditi prema kuloarskim pričama, u toj branši ima mnogo podmićivanja, počevši od onih najnižih čuvara, preko inženjera, pa sve do onih na najvišim funkcijama.  

Od izgleda šuma u velikoj mjeri zavisi i kvalitet životne sredine. Osim što su pluća planete, ljudima koriste za rekreaciju, turizam, a imaju i veliku ulogu. Zato, ako želimo sačuvati šumu, neophodno je da što hitnije sastavimo tim od nepodmitljivih inspektora, policajaca i lugara koji će imati hrabrosti da se suprotstave mafijaškim i lopovskim pritiscima. Čuvanjem šuma čuvamo budućnost!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana