Čudne računice

Marijana Miljić Bjelovuk
Čudne računice

Ugasite malo matore automobila i prošetajte. Poručili su to najveći zvaničnici Republike Srpske svojim građanima. I ovi to i uradiše. Samo što ključ iz motora svog automobila nisu izvukli zbog poruka nadležnih, već su ih na to natjerale visoke cijene goriva na benzinskim pumpama.

Natjerali su ih i nadležni, da se ne zavaravamo, i to oni koji su im slali poruke da ostave parkiran automobil i malo prošetaju i to svojim neradom, jer su više od godinu zamazivali oči građanima i pričali im bajke da će ukinuti akcize na gorivo.

Dakle, time što nadležni nisu ništa uradili kada je riječ o zaštiti građana u vrijeme inflacije pojedini vozači i u hitnim slučajevima ostavljali su automobil parkiran, jer jednostavno za gorivo nije bilo.

I sve će manje biti, jer poskupljenje na benzinskim pumpama ponovo hvata zalet, a i prognoze stručnjaka idu u pravcu da bi taj zalet mogao ubaciti u veću brzinu. Nema nazad, u rikverc, već samo naprijed. Bar je tako kada su u pitanju cijene goriva na benzinskim pumpama.

Nema sumnje da je poskupljenje natjeralo pojedine vozače da sve rjeđe svraćaju na benzinske pumpe, ali je blago poljuljalo i namete koje BiH ubere od prodaje goriva na domaćem tržištu. Tako je u prošloj godini od akciza i putarine koja se plaća na litar prodatog naftnog derivata prikupljeno 1,13 milijardi maraka, što je za nekih 50 miliona maraka manje nego godinu ranije.

Ne treba uopšte da bude pod znakom pitanja da su odmah na staru, sa pričanjem bajki, nadležni ekspresno došli i do broja za koliko bi bili olakšani budžeti nivoa i entiteta da kojim slučajem aminuju ukidanje nameta u korist građana. Ta računica bila je i vodilja da bude nastavljeno sa pričom o ukidanju akciza, bar dok ne prođu izbori, pa će kasnije i saopštiti da od ukidanja nameta nema ništa. I bi tako.

Očigledno je da su naftaši primjer kako se treba ponašati dobili upravo od nadležnih. Neopravdano su dizali cijene goriva, u šta se inspekcija više puta uvjerila. Tu praksu nastavili su i ovoj godini, jer dok cijene nafte skoče na berzi, preko noći se to ekspresno primjenjuje i na domaćem tržištu, dok s druge strane kada je obrnuta situacija, odnosno kada je trend pojeftinjenja, onda tvrde da im je potrebno najmanje 40 dana da bi se to odrazilo i na cijene benzina i dizela kod njih.

Čudne neka matematika vlada na tržištu u ovoj posrnuloj zemlji. Primjenjuje se isključivo ona koja ide na štetu građana. Nikako u korist njih.

Korist u ovom slučaju imaju samo oni koji donose odluke i naftaši.

Još čudnije je što je BiH ubrala do sada više milijardi maraka od nameta na gorivo koji bi trebalo da bude usmjeren u izgradnju autoputeva. Misterija je gdje taj novac završava, jer autoputeve nadležni u ovoj zemlji grade isključivo na kredit, koji vraćaju građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana