Crveni karton za rezoluciju

Željka Domazet

Rezolucija koju je Savjetu bezbjednosti uputila Velika Britanija u kojoj se riječ "genocid" pominje više od trideset puta, a riječi povjerenje i pomirenje gotovo da se ne mogu naći ni svijećom, uzburkala je duhove kako u BiH, tako u regionu pa i šire.

Ono malo krhkog povjerenja koje je gotovo dvije decenije građeno u ovoj zemlji potopljeno je u trenu. Zvaničnici Republike Srpske i Srbije jednoglasno su je okarakterisali kao neprihvatljivu i nedopustivu, te poručili da bi njeno usvajanje u Savjetu bezbjednosti dovelo do još većeg nepovjerenja i destabilizacije odnosa. Oči srpskog naroda sa jedne i druge strane Drine su bile uprte u Rusku Federaciju i njene zvaničnike da i oni o njoj daju svoj sud i objelodane da li je prihvatljiva za njih ili nije.

U otvorenom dijalogu prvog čovjeka Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim konstatovano je da je ovakva rezolucija neprihvatljiva i da ju je nemoguće popraviti tako da bi iza nje mogle stati sve stalne članice Savjeta bezbjednosti.

Iskusni ruski diplomata, bez želje da cijelu stvar okarakteriše u rukavicama, jasno i glasno je rekao da će predložena rezolucija o Srebrenici zakomplikovati situaciju na Balkanu i da je ona apsolutno antisrpska te da su njen i ton i duh antisrpski. Konstatovao je da predloženi dokument tumači događaje na krajnje pogrešan način i da je pogrešna čak i sa pravnog stanovišta. Kao izuzetan poznavalac prilika na Balkanu, Lavrov prognozira da bi usvajanje rezolucije čak moglo da izazove nova međuetnička trvenja.

Zvaničnici Srpske, Srbije i Rusije tako su se složili s tim da predložena rezolucija treba da dobije crveni karton, da bude bačena na smetljište, a da narodi na području BiH i ovog dijela Balkana ponovo pokušaju da povrate povjerenje i razumijevanje koje je ova rezolucija porušila i oskrnavila.

Svi oni koji se posljednjih dana i mjeseci utrkuju u predlaganju kojekakvih rezolucija o Srebrenici morali bi voditi računa o tome da ovakva politička dokumenta ne koriste ni živima ni onima koji više nisu među živima i da samo dodaju so na ranu svima onima kojih se na ovaj ili onaj način dotiču. Pored bola koji donosi, u prvom redu ruši i ono malo povjerenja i razumijevanja koje je u ovoj zemlji krhko i nakon dvije decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana