Crvene linije

Vedrana Kulaga Simić

Političkih trzavica i netrpeljivosti nikada nije manjkalo u BiH. Njih je uvijek bilo “na stanju” za razliku od svega drugoga jer se, prema nepisanom pravilu, sve vrtjelo oko politike, neostvarenih ratnih ciljeva i inata da se u miru, makar i kršenjem svega i svačega, dođe do njih.

 

BiH nikada nije profunkcionisala kao država, na stabilnim temeljima i dobrim odnosima, jer je Dejton, kao okvir koji je stavio tačku na rat, veoma brzo počeo da poprima druge obrise o kojima su se političari dogovarali sami ili uz posrednike, a često su stranci imali prvu i posljednju riječ.

I došli smo do tačke ključanja. Sve crvene linije su pređene. Republički predstavnici su pozivali da se sjedne i razgovora o otvorenim pitanjima u BiH, pozivajući se na ustavne osnove. Bošnjački zvaničnici su, s druge strane, redovno istovremeno birali dobro znane brojeve stranaca koji su predugo ovdje. I koji su nastavili da rade kako hoće i zarad ko zna čijih i kakvih stranih, ali i domaćih interesa.

Najveća postdejtonska kriza u BiH traje i teško da će biti prekinuta, a za to vrijeme ispaštaće svi. Posebno običan čovjek koji je ovdje ostao, koji se na samo njemu znan način bori da spoji početak i kraj mjeseca, jer ne želi ili ne može da ode negdje gdje je bolje.

Uporedo sa uzavrelom političkom situacijom, ne miruju ni pandemija ni cijene osnovnih namirnica i drugih potrepština. Bez kontrole, a čini se i da trenutno, zbog prezauzetosti političkim pitanjima, nema vremena da se bavimo onim životnim. Korona i dalje uzima danak, a novčanici i računi su sve prazniji.

Tako blizu, a tako daleko od institucija su obični ljudi i privrednici u čijem je interesu da oni koji su ih birali vode zdravu politiku od koje će svi imati korist i koja će biti na bazi dogovora, a ne potkopavanja. 

Situacija nije nimalo bezazlena. Teška je. Ali je mir i to je najvažnije. I to treba da bude sačuvano. Umjesto što u Sarajevu “zveckaju” riječima i pokušavaju da od BiH stvore ono što nije i što ne može da bude, trebalo bi da pokažu interes da zemlja normalno funkcioniše. Da napreduju Srpska i FBiH, uz pomoć daleko manje zajedničkih institucija na nivou BiH.

Običnim ljudima je odavno previše pustih priča i prepucavanja. Jer žele napredak, žele uređenu zemlju, žele plate dostojne čovjeka. Žele da osjete bezbjednost, da ovaj burni dio Evrope ide naprijed, a ne da se stalno vraća u atmosferu koja neminovno podsjeća na dane koje žele da zaborave.

Moramo se vratiti na pravi put i povlačiti racionalne poteze. Samo one koji su utemeljeni u pravnim aktima, koji će donijeti bolje, a ne gore sutra.

BiH je komplikovana zemlja, ali nije nemoguće postaviti realne osnove. Za to su potrebne realne želje i poštovanje onoga što je napisano u njenim najvišim aktima, bez pokušaja da se to “na kvarno” promijeni na terenu. Da od Srpske ne ostane ništa, a da BiH dobije sve. Tako ne ide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana