Crvene linije

Veljko Zeljković

U regionu se od raznih političkih subjekata sve češće može čuti kako neće dozvoliti prelazak “crvenih linija”. Svako je povukao neke svoje linije koje, matematičkim žargonom rečeno, nemaju apsolutno nikakav zajednički imenilac. Samim tim, i region postaje sve crveniji na globalnoj meteo-političkoj mapi svijeta.

 

Iz Srbije i Srpske poručuju kako su te crvene linije Dejton i Rezolucija 1244 UN. Ali radi se o međunarodnim sporazumima koji su do te mjere degradirani i omalovaženi da se čovjek zapita čemu oni uopšte služe, osim kao podmetači za fikuse.

S druge strane, crvene linije za Albance i Bošnjake su nezavisnost Kosova i unitarna BiH. I ono što odmah, na prvu, upada u oči jeste što su takvi stavovi i ciljevi u potpunoj suprotnosti sa pomenutim međunarodnim sporazumima.

I to licemjernoj i dvoličnoj međunarodnoj zajednici ne smeta. Umjesto toga optužuju vlasti Srpske i Srbije kako navodno prelaze crvene linije, a pri tome zaboravljaju pomenuti, ako je i došlo do toga, čime su isprovocirani ti potezi.

Pred Srbima u regionu postavljeni su nerazumni ultimatumi po principu uzmi ili ostavi. Pokušava se završiti raspad Jugoslavije. A kome se to ne sviđa, poručuje se da spakuje kofere i sa sobom ponese onoliko zemlje koliko može zalijepiti na opanke.

To je dovelo do toga da su Srbi u Hrvatskoj postali manjina. Na Kosovu se napuštaju vjekovna ognjišta, dok se u Srpskoj pokušava sprovesti scenario potpunog identitetskog uništenja zarad nekakvog građanskog koncepta države koji ne postoji nigdje u svijetu

Suština je da se konstantno brkaju babe i žabe. Priča se o nekakvoj demokratiji, međunarodnom pravu, konstitutivnosti, miru i suživotu, a u isto vrijeme se sve to gazi i nipodaštava bošnjačkim i albanskim crvenim linijama, ali i onim na kojim insistira dio međunarodne zajednice.    

Zbog svega toga lider SDA Bakir Izetbegović i dalje insistira na međunarodnom tutorstvu, a u kom pravcu sve ide može se vidjeti i iz nedavne izjave predsjednika Albanije koji je izjavio kako sanja o ujedinjenju njegove države sa KiM.

Niko od evropskih i svjetskih zvaničnika nije reagovao na ovakve i slične izjave, ali to rade kada Srpska i Srbija pokušavaju da zaštite ono što im je dato i omogućeno međunarodnim ugovorima.

Zato im smeta i svako pominjanje “srpskog svijeta”, bezazlene sintagme koja označava kulturno i duhovno ujedinjenje srpskog naroda. A to je nešto što je Srbima sa ovih prostora još jedino ostalo kao opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana