Crvene linije

Veljko Zeljković

Započeli su pregovori o uspostavljanju gradske vlasti u Mostaru. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će njihov kadar Mario Kordić biti novi gradonačelnik, te da je to u skladu sa dogovorom koji je ranije postignut sa SDA.

Taj usmeni dogovor, navodno, podrazumijeva da partija koja osvoji najveći broj glasova predloži čovjeka koji bi u naredne četiri godine pokušao da vodi ovaj grad.

Ukoliko je ovaj sporazum nekad i postojao, izgleda da ga je lider SDA Bakir Izetbegović naprasno zaboravio, jer je po ko zna koji put ponovio da to mjesto sada pripada “bošnjačkom bloku”. Koalicija za Mostar je već za to mjesto kandidovala Zlatka Guzina, dok će u ime BH bloka to biti Irma Baralija.

Inače, za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 poslanika, što u prevodu znači da HDZ može blokirati čitav ovaj proces. Ali, to ne mogu i u nedogled. Ako nakon dva izborna kruga nijedan od kandidata ne dobije potrebnu podršku, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 poslanika. Čović je istakao kako je spreman da ide i do famoznog trećeg kruga.

Treba vjerovati da će oba lidera nastaviti sa svojom politikom, jer bi svaki kompromis za njih predstavljao lični i politički poraz, koji oni nikako nisu spremni da prihvate. I jedna i druga strana se rukovode onom alanfordovskom “Ako kaniš pobijediti, onda ne smiješ izgubiti”.

Građani Mostara, po svemu sudeći, opet će biti gubitnici. Ove političke igre sigurno će se odraziti na funkcionisanje grada u kojem Srbi očekuju da konačno dobiju svog legitimnog predstavnika u vlasti, te tako, bar na papiru, povrate svoja konstitutivna prava koja su im Ustavom zagarantovana.    

Nažalost, situacija u ovom gradu samo je lakmus papir za sve ono što se godinama dešava na političkoj sceni u FBiH. Ovaj hercegovački grad je samo kolateral jedne nerazumne i destruktivne politike SDA, ali i izbornog inžinjeringa koji je nedavno aminovala Centralna izborna komisija. Zbog svega toga u HDZ-u su kategorični da je neophodna izmjena Izbornog zakona, ali i “reforma” CIK-a. Ne žele sličan scenario i na opštim izborima 2022. Za njih je to crvena linija ispod koje neće ići. Da li je i Kordić ta crvena linija? Da li će Mostar i u naredne četiri godine biti “grad slučaj”, znaće se 5. februara, za kada je zakazana konstitutivna sjednica novog saziva Gradskog vijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana