Crni oktobar

Goran Obradović

Podatak da je u oktobru na putevima u Republici Srpskoj poginulo čak 19 ljudi, nešto je zbog čega treba ozbiljno da se zabrinu sve institucije koje se bave bezbjednošću saobraćaja. Posebno je zabrinjavajuće to da je u samo tri protekla dana poginulo sedam ljudi, a u većini slučajeva uzrok ovih nesreća bila je neprilagođena brzina.

Prema podacima MUP-a RS, najviše nesreća izazvali su mladi vozači, koji imaju do 30 godina, pa se tu postavlja mnogo pitanja. Prije svega, tu je pitanje njihovog znanja i sposobnosti za vožnju, pa samim tim i kvaliteta rada auto-škola koje su ih obučile.

Stručnjaci tvrde da je veliki broj auto-škola uticao na to da se smanji kvalitet njihovog rada, a kontrola njihovog rada skoro da i ne postoji. Dešava se da kandidati polažu vozački ispit, a da ne obuci odvezu manje od deset časova ili, što je nevjerovatno, da tokom obuke ne voze nikako. Pa kada takvi "vozači" završe na putevima, pitanje je dana kada će izazvati neku saobraćajnu nesreću.

O bahatosti vozača (prije svega mladih) koji divljaju po putevima u RS ne treba ni govoriti. O tome svjedoči i istraživanje koje je nedavno sproveo Auto-moto savez RS na autoputu Banjaluka - Gradiška, gdje je utvrđeno da više od 60 odsto vozača nisu poštovali ograničenja.

Prema mišljenju stručnjaka, da bi bio smanjen broj nesreća, a pogotovo onih u kojima učestvuju mlađe osobe, treba pooštriti kaznenu politiku, ali i što prije pokrenuti edukovanje vozača koji su skupili više od sedam kaznenih bodova. Za većinu saobraćajnih prekršaja kod nas su novčane kazne mizerne i po nekoliko puta manje u poređenju sa zemljama u regionu. Tako kod nas vozači koji naprave prekršaj plate kaznu od 50 do 100 maraka i poslije toga nastave sa divljanjem po putevima.

Ako bi bila pokrenuta edukativna predavanja sa vozače sa velikim brojem kaznenih bodova i država bi profitirala, jer bi ti vozači sami morali plaćati predavanja, a bili bi i uklonjeni sa puteva i ponovo bi morali proći kompletnu obuku. O tome da će se time sačuvati mnogi životi ne treba ni govoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana