Crne prognoze Svjetske banke

Marina Čigoja

Šest zemalja jugoistočne Evrope, među kojima su BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo suočavaju se sa naglim usporavanjem privrednog rasta u ovoj godini u uslovima pojačane neizvjesnosti u evrozoni, upozorila je Svjetska banka.

Ništa novo i ništa što i sami ne možemo da vidimo uzimajući u obzir opšte ekonomsko stanje u zemlji. Izvještaj Svjetske banke samo je još jedna potvrda da nas u skorije vrijeme ne očekuje ništa bolje od onoga što trenutno imamo. Naprotiv!

Tako se za BiH u ovoj godini predviđa rast od oko 0,5 odsto. Imajući u vidu da smo u prvim mjesecima ove godine imali pad u skoro svim oblastima, pitanje je hoćemo li doći i do toga.

S druge strane, vlasti BiH nemilice troše i srljaju iz kredita u kredit.

U Svjetskoj banci istakli su da je javni dug u BiH, koji iznosi 39 odsto BDP-a, još stabilan, ali i upozorili da se, s obzirom na brojna ograničenja sa kojima se ova zemlja suočava, ni BiH ne nalazi u sigurnoj zoni. Drugim riječima, prestanimo se zaduživati ili nam “grčki scenario” neće samo prijetiti, već bi ga vrlo lako, mogli i doživjeti.

Iz Svjetske banke upozoravaju da zemlje jugoistočne Evrope imaju i najviše stope nezaposlenosti i siromaštva u Evropi. Prosječna stopa nezaposlenosti u ovih šest zemalja je više od dva puta veća od prosjeka u odnosu na zapadnu Evropu, a najviše nezaposlenih čine mladi ljudi.

Uočili su i da uprkos velikoj nezaposlenosti i problemima na tržištu rada, nije bilo većih promjena politike zapošljavanja tokom prošle i ove godine. Kada je BiH u pitanju, to je i više nego očigledno. Vlasti ove zemlje nemaju ili ne žele da nađu rješenje za ogroman broj nezaposlenih koji se iz mjeseca u mjesec povećava. Odgovor koji se najčešće može čuti je kriza je svuda, pa i kod nas!

Kriza jeste prisutna i jeste pogodila i mnogo snažnije ekonomije od naše, ali ona nije i ne može biti isključivi krivac za katastrofalno stanje u ekonomiji ove zemlje.

Mnogo je drugih krivaca za to. Posebno onih koji imaju moć da nešto urade, ali ne žele, jer njima je dobro.

Iako se priča o smanjenju javne potrošnje, svjedoci smo da se to u praksi ne dešava. Sve dok je tako privreda i većina građana ove zemlje, koja nema privilegiju da radi u državnim institucijama, ne mogu očekivati nešto mnogo bolje od ovog što trenutno imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana