Crne liste

Darko Momić

“Svako je nevin dok mu se ne dokaže da je Srbin.” Najcitiraniji moderni srpski pjesnik Matija Bećković mislio je na Haški tribunal kada je izbacio ovu krilaticu, ali ona mnogo više pristaje “malom Hagu” ili preciznije Sudu BiH.

Činjenica je da je Haški tribunal potpuno izgubio kredibilitet kada je donio presude po kojima je Naser Orić nevin, a Biljana Plavšić ratni zločinac. Kasnije oslobađanje hrvatskih generala Markača i Gotovine samo je dodatno učvrstilo Srbe u uvjerenju da je riječ o antisrpskoj i nepravosudnoj instituciji. I to niko neće promijeniti, taman da sutra pravosnažno oslobode i Radovana Karadžića i Ratka Mladića, što je vjerovatno koliko i mogućnost da će neko u Republici Srpskoj objaviti vjerodostojne rezultate predizbornog istraživanja. Dakle, Bećković je, kao i obično, pogodio “u sridu” i nema potrebe dodatno trošiti riječi na Haški tribunal i njegov karakter.

Mnogo gori od njega, iako ne tako planetarno poznat, jeste Sud BiH. I sama mračna činjenica da je smješten u bivšoj sarajevskoj kasarni “Viktor Bubanj”, u kojoj je tokom proteklog rata bio logor kroz koji su prošli brojni Srbi, a mnogi nisu izašli živi, već dovoljno govori o njegovom karakteru i karakteru onih koji su ga formirali.

Nažalost, napisani su redovi i redovi novinskih tekstova i stručnih analiza o brojnim nedostacima Suda i Tužilaštva BiH, u kojima je do kraja ogoljen njihov antisrpski karakter, ali nadležni se nisu pretrgli od truda da to promijene.

Mnogi su zaboravili i šokantni primjer dijeljenja pravde od strane tih tzv. pravosudnih institucija BiH o kojem je nekoliko puta govorio predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić. Radi se o slijepom Srbinu bez ruke kojeg je Sud BiH na osnovu iskaza jednog svjedoka da mu je taj jednoruki slijepac opalio šamar osudio na dvije godine zatvora.

Isto toliko, dakle dvije godine, prije dva dana je dobio bivši komandant HVO-a iz Brčkog Mensur Đakić, ali ne za šamar, već za ubistvo tri ranjenika srpske nacionalnosti. Izvinićete, ali to sa pravom i pravdom nema apsolutno nikakve veze. I to je mnogo veći i uvijek aktuelan problem, nego američke “crne liste”, pogotovo zato što se na njih ne dospijeva zato što ste učestvovali u donošenju zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

DP RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana