Crnatkove želje

Željka Domazet

Da su u BiH zbog neformiranja vlasti zaoštreni odnosi i da zvaničnici olako daju zapaljive izjave potvrđuje i najnovija koju je izrekao ministar inostranih poslova BiH u tehničkom mandatu i potpredsjednik PDP-a, Igor Crnadak.

Veli Crnadak da bi do novog rata moglo doći u slučaju da budu realizovane najave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je rekao da će, ako do 5. septembra ne bude formirana vlast na nivou BiH, od Narodne skupštine Srpske tražiti da raspravlja o svim nadležnostima koje su sa Srpske prenesene na nivo BiH, odnosno o Oružanim snagama, Upravi za indirektno oporezivanje, Sudu BiH i svim onim institucijama od kojih je Republika Srpska  imala samo štetu.

Ovako oštar i zapaljiv rječnik, kao što je Crnatkov, nismo mogli čuti ni od lidera SDA Bakira Izetbegovića, čiji je otac Alija početkom devedesetih otvoreno poručio da će za nezavisnost zemlje žrtvovati mir.

Da stvar bude još jadnija kada je riječ o Crnatku jeste činjenica da je riječ o zvaničniku koji dolazi iz Republike Srpske, da je na poziciji ministra već petu godinu iako u prošlom mandatu stranka iz koje dolazi nije imala nijednog poslanika u Parlamentu BiH i da je funkciju koju još obavlja u tehničkom mandatu koristio za uhljebljenje stranačkih kadrova i  dobrih prijatelja.

Ne čudi stoga činjenica da su ovakve Crnatkove tvrdnje mnogi okarakterisali kao vraćanje dugova bošnjačkoj političkoj sceni sa konstatacijom da je on u ratu sa Republikom Srpskom otkako je zasjeo na poziciju ministra.

To što radi i traži Republika Srpska nije nikakav avanturizam ni prizivanje rata, tvrde oni koji ne žele podaništvo ni servilni odnos prema Sarajevu i sarajevskoj političkoj sceni. Niko ko iole vodi računa o ustavnosti i zakonitosti u ovoj, na sve načine u ćorsokak dovedenoj, zemlji ne priziva rat i zveckanje oružjem. Na sve načine pokušavaju da sačuvaju dignitet i ustavnu poziciju Republike Srpske i naroda koji u njoj živi, te da ne dovedu u besmisao održavanje izbora.

Bude li Republika Srpska slušala ono što Crnadak i njemu slični govore, crno joj se piše. Crno se piše i BiH, koju navodno brane upravo oni koji najviše rade na njenoj razgradnji. Stoga Crnatkove poruke i ne treba shvatiti drugačije nego kao čiste budalaštine koje bez ikakvog  poštovanja prema ovoj zemlji i narodima koji u njoj žive šalju oni koji su u svakom trenutku spremni da obavljaju posao i daju izjave po nečijim željama, bez ikakvog stida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana