Crna zemlja

Vedrana Kulaga Simić

BiH je po mnogo čemu odvojena od drugih, prvenstveno zbog oštre retorike, neusaglašenih stavova koji nerijetko obiđu svijet kao zvanični i jedini, a posljednjih dana i njena granica postala je nepremostiva prepreka za one koji su je, do juče slobodno i bez problema, prelazili.

Crne liste ovih dana zavladale su zemljom. Profesorima, istoričarima, pa i nekim advokatima iz susjedne Republike Srbije zabranjen je ulazak u BiH. O razlozima se i dalje spekuliše. Poznato je samo da ne mogu više da kroče u BiH, a odgovor na pitanje zbog čega, da li je to izgovorena riječ ili više, još se čeka.

Ipak, ovakav zaplet unio je nove nemire u politički i društveni život u BiH i rasplamsao stare varnice netrpeljivosti jednog dijela zemlje prema onima koji dolaze iz Srbije i koji imaju drugačije poglede u odnosu na one koji preovladavaju u, kako se kaže, političkom Sarajevu.

I šta nam sve to govori, analizirajući stvari i gledajući iz njihovog ugla na život i postojanje ove i ovakve BiH? Ukazuje na to da veliku opasnost po zemlju, njenu bezbjednost i ustavni poredak predstavljaju univerzitetski profesori, istoričari, advokati i ko zna ko još iz javnog života Srbije i možda i nekih drugih zemalja u okruženju, a ne oni koji su bili spremni za borbu na stranim ratištima, i to rame uz rame sa onima nemilosrdnima, kojima ništa normalno nije sveto.

Ukazuje na to da svako ima pravo i potrebu da se zapita da li će mu, gdje i šta biti zabranjeno ako ne dijeli stav koji preferiraju pojedinci iz političkih struktura u FBiH.

BiH i danas, gotovo tri decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vuče određene ratne repove koji je sputavaju da napreduje i gradi bolju budućnost za one koji i dalje vjeruju, iz nekih svojih razloga, da treba da ostanu pod ovim dijelom neba i ne zaključaju vrata ognjišta.

BiH i danas, koliko godina kasnije, grca u sopstvenom političkom blatu i krivci za to su oni koje je narod izabrao, a koji i dalje nastoje da sprovedu u djelo svoje sulude ideje i neostvarene ratne ciljeve. Oni još povjerenja imaju samo u one koji su im bili desna ruka u krvavom sukobu devedesetih godina prošlog vijeka i koji su im i danas pri ruci.

BiH i danas ne uspijeva, jer njome još vedre i oblače oni koji ne priznaju da je riječ o zemlji koju čine dva entiteta, te tri konstitutivna naroda i ostali, koji se ne izjašnjavaju ni kao Srbi, ni Hrvati ni Bošnjaci. Ali, to je samo dio razloga zbog kojih ova zemlja pada svako malo. To je samo sažetak onoga oko čega se vrtimo od Dejtona i nikako ne uspijevamo da pronađemo izlaz iz lavirinta u koji smo donekle sami ušli, ali u koji su nas znatno pogurali i brojne stranci koji su se osilili po dobijanju dobrih funkcija u ovoj i ovakvoj BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana