Crna i gora BiH

Aleksandar Stojanović

Republika Srpska je proslavila svoj 29. rođendan, a koliko je jaka i velika zapadna srpska država pokazali su histerija, siktanje i salve mržnje upućene kako iz BiH, tako i iz regiona. Koliki je njen značaj i strah od snage srpskog jedinstva pokazali su i orkestrirani napadi i kritike zbog privatne čestitke premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

U ovoj situaciji prisutno je klasično izvrtanje teza, gdje se zatvaraju oči pred suštinom, a diže se hajka na sporednu radnju glavnog događaja. Kada govorimo da li je Krivokapić trebalo da uputi zvaničnu čestitku, vrlo je važno da se ne vodimo ličnom emocijom i da razmišljamo u diplomatskim i političkim okvirima. Unutrašnja situacija u Crnoj Gori je vrlo kompleksna, zbog čega se svaka izgovorena riječ i postupak moraju, ne tri, nego trideset puta izmjeriti.

Iako kao premijer nema pravo da diplomatske odnose vodi po ličnom nahođenju, Krivokapić je iskoristio svoj značaj u crnogorskoj politici i predsjednici Republike Srpske uputio čestitku cjelokupnom srpskom narodu i zato mu hvala!

Posljedice višedecenijske antisrpske politike u Crnoj Gori ćemo osjećati još dugo, tako da ćemo na zvaničnu čestitku morati još malo sačekati. Ali, ako uzmemo u obzir da je dvije trećine građana u Crnoj Gori 9. januar doživjelo kao sopstveni praznik i da je premijer lično uputio čestitku, to zvanično pismo bilo bi samo puka formalizacija postojećih osjećanja. I ta realnost, svijest da je Crna Gora pravoslavna je ono što kida dušmane.

Međutim, suština cjelokupne priče je to da se Bošnjačka stranka u Crnoj Gori ne ponaša kao stranka Bošnjaka u toj državi, nego kao ideološki sljedbenik Stranke demokratske akcije (SDA). Ne brane oni interese muslimana, nego svoje lične, do kojih su došli služeći antipravoslavnom doskorašnjem režimu, pri tome neprestano sijući mržnju i laži prema većinskom, pravoslavnom narodu u Crnoj Gori. Zloupotrebljavajući nesreću koju nam je donio rat u BiH, oni svjesno uništavaju budućnost Crne Gore, čineći moralni i politički “zločin”, tražeći dežurne krivce... naravno, među Srbima.

Posebno je smiješno to što su ovih dana najglasniji protiv nove crnogorske vlasti bili upravo oni koji su na sva zvona kukali o uplitanju Srbije u  “unutrašnje stvari Crne Gore”. Tako se oglasio i Željko Komšić, koji je našao za shodno da drži predavanje ljudima u Crnoj Gori, kao da se u manastiru Morača prošle godine nije uvjerio u pravoslavno biće Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana