CPM i dugovi

Marijana Miljić
CPM i dugovi

Slovenačka kompanija CPM ponovo se nalazi u centru medijske pažnje u Republici Srpskoj. Ovoga puta nije u pitanju obezbjeđenje novca za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj, niti stečaj i prevare ove firme, već oštetni zahtjev Ministarstva saobraćaja i veza RS vrijedan sedam miliona evra.

Slovenački gigant, čije je angažovanje u Republici Srpskoj neslavno završilo, nije ispunio ugovor o potkoncesiji za izgradnju lota jedan autoputa Banjaluka - Doboj i sada za to mora da plati penale.

Potkoncesionim ugovorom bilo je predviđeno i da se za svaki dan probijanja roka za plaćanje bankarske garancije obračunavaju penali, a dug Slovenaca, malo pomalo, popeo se na sedam miliona evra.

U Ministarstvu saobraćaja RS kažu da su uradili sve potrebne procedure oko naplate štete i sada je cijeli proces na čekanju, s obzirom na to da je CPM u stečaju i da ga za naplatu dugova progone i domaći i strani povjerioci.

Ako se na naplatu odštetnog zahtjeva bude čekalo koliko i na garancije za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj, Ministarstvo bi se moglo načekati.

Iako se očekuje da će sudovi u Sloveniji prvo namiriti dugovanja domaćim firmama, u Ministarstvu saobraćaja kažu da neće odustati od odštete koja im zbog propalog posla pripada.

Jasno je da se radi o krajnje nepouzdanoj firmi, koja je na loš glas došla ne samo kod nas, nego i u drugim zemljama. Sada je vidljivo da se CPM obećanjima bez pokrića služio i u mnogim drugim poslovima, a ne samo u Republici Srpskoj.

Pored rješavanja ovih problema oko 4. aprila trebalo bi da bude raspisan i tender za izvođača radova na dionici autoputa Prnjavor - Doboj, dok će krajem idućeg mjeseca biti raspisan javni poziv za izbor koncesionara na dionici Banjaluka - Doboj i Doboj - Jakeš.

Firmama koje se budu prijavljivale za ove poslove, CPM bi trebalo da bude dobra lekcija da u partnerstvo sa Vladom uđu sa spremljenim novcem i spretnosti da se prihvaćenih ugovorenih rokova i pridržavaju.

“Slovenački promašaj” trebalo bi da nam bude škola, šta se dešava kada se bez detaljnih provjera izbere “švorc” poslovni partner.

Vlada će svoj novac dobiti, kad-tad, a do tad valjda ćemo se voziti novim autoputem, ko god da ga izgradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana