Ćorsokak

Veljko Zeljković
Ćorsokak

Nakon ubistva kćerke Aleksandra Dugina, diverzije na ruskim gasovodima u Baltičkom moru te pokušaja rušenja Krimskog mosta, koji poput pupčane vrpce spaja Krim sa Rusijom, postalo je jasno kako je za Ukrajinu i njene zapadne saveznike sve postalo “legitimna meta”. Ono što zabrinjava jeste što se na ovaj način ispipava i igra sa strpljenjem ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Šta više, nalogodavci iz Londona i Vašingtona pokušavaju ga satjerati u jednu vrstu ćorsokaka, zaboravljajući da on do sada ni u jednom trenutku nije blefirao kada je upozoravao na negativne posljedice poteza koji su vukli ukrajinski nalogodavci, ne ostavljajući mu pri tom izlaznu strategiju.

Nažalost, kako stvari stoje, ni Vašington nema plan “B”, od onog koji je prvobitno zacrtao - da Rusiju baci na koljena, ekonomski uništi i ponizi. U takvim okolnostima prelazak “crvene linije” koji bi čitavi svijet mogao gurnuti u neko novo kameno doba, postaje sve realniji.

Ruski predsjednik na sve najnovije provokacije odgovorio je imenovanjem generala Sergeja Surovikina na mjesto novog komandanta ruskih snaga u Ukrajini te žestokim raketnim udarima po unutrašnjosti Ukrajine. Dignute su i nove snage u Čečeniji, a ministar inostranih poslova Rusije je čak upozorio da Kijev i Zapad ne bi trebalo da testiraju da li je Rusija ili nije spremna da upotrijebi oružje za masovno uništenje.

Kako stvari stoje, ukrajinski rat prijeti da se prelije i na druge teritorije, na prostore zemalja koje podržavaju Rusiju. Protesti protiv nasilja nad ženama u Iranu toliko podsjećaju na neka ranija arapska proljeća. Na Kosovo je došao dodatni kontingent američkih vojnika. Ovo ukazuje da bi do “nečega” moglo doći i između Beograda i Prištine. Dio međunarodne zajednice pritišće srpske vlasti da prihvate koncept “dvije Njemačke”, što bi bio prelazni korak ka priznavanju nezavisnosti ove južne srpske pokrajine. Crtaju se nove mape i povlače željezne zavjese koje su sve bliže Rusiji, a što je bio i jedan od razloga za pokretanja ruske vojne akcije. I ova činjenica govori da Zapad ne namjerava da okonča ukrajinsku agoniju, a o čemu govore i nove isporuke najmodernijeg naoružanja Kijevu u vidu raketa “hajmars”, čiji je domet i do 300 kilometara.

Iako je bivša njemačka kancelarka nedavno upozorila da Evropa ide u pogrešnom pravcu, niko je nije ozbiljno shvatio. Baš kao ni Donalda Trampa. A svijet je na ivici nuklearnog rata, jer se neko u debeloj ladovini malo zaigrao ljudskim sudbinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana