Članarine

Vedrana Kulaga Simić

Nepoštovanje odluka i zaključaka izgleda da, nažalost, postoje tradicija među institucijama BiH. Ponovo se lani pokazalo da su se pojedinci izdigli iznad nekih nivoa vlasti, tako da su se oglušili na zahtjev Savjeta ministara BiH da, na ime štednje, preispitaju svoja članstva u raznim i bizarnim organizacijama širom svijeta.

Organizacija za zaštitu morskog dna, Generalna konferencija za tegove i mjere, Evropski savez za akreditovanje te Evropska i mediteranska organizacija za zaštitu biljaka samo su neke na listi, od 42 inostrane organizacije, inicijative, agencije kao i fondacije u koje odlazi novac poreskih obveznika ove zemlje.

I to svake godine sve više, ali za to izgleda niko ne mari.

Za te namjene godišnje odlaze milioni maraka, ali nadležni u prozvanim institucijama su "prevagnuli" da je bolje da sjede i dalje skrštenih ruka, izdvajaju mjesečno određene sume za mjesta u tim organizacijama i ne razmišljaju da bi taj novac mogao biti korisniji za druge namjene, na primjer za građane ove zemlje.

Resor inostranih poslova BiH zatražio je početkom prošle godine da institucije analiziraju svoje članstvo u pojedinim organizacijama i podvuku crtu između onih grupa od kojih imaju koristi i onih koje samo "izvlače" novac.

Međutim, to je izgleda bio težak zadatak za nadležne pa su oni odlučili da ostanu po strani, čekaju da vrijeme prolazi u nadi da će i taj zahtjev pasti u zaborav kao i mnogi drugi do sada i da će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Kao i iznosi koji odlaze za namjene, a koji se kreću od 20.000 i više od 40.000 maraka godišnje, u zavisnosti od organizacije i institucije koja je zauzela određenu poziciju u njoj. Osim toga, ništa više nije poznato ni da li i kakve koristi BiH i njeni građani imaju od članstva u tim organizacijama i fondacijama ni da li u BiH uopšte i znaju ko ih u njima i predstavlja. 

Ministarstvo inostranih poslova obavijestilo je ministre da niko nije ozbiljno shvatio njihov zahtjev, da niko nije uradio domaću zadaću i sada je upravo Savjet ministara BiH na potezu.

Taj nivo vlasti mora adekvatno da reaguje na nepoštovanje zahtjeva koje su sami poslali na adrese institucija BiH koje mu treba da polažu račune.

To nisu uradile ovaj put, a od reakcije koja tek treba da dođe iz Savjeta ministara, moći će da se nasluti da li će tradicija nastaviti da "živi" ili će ostati samo ružan dio jednog dijela istorije administracije ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana