Članarine

Svjetlana Šurlan

Poznato je da se iz budžeta BiH novac rasipa na sve strane i na svakojake gluposti, na raznorazne privilegije zaposlenih u institucijama BiH, na putovanja, telefone, hranu, piće, poklone...

Još poraznija je činjenica da postoji mnogo nezaposlenih i socijalno ugroženih, a da se istovremeno, pored svega, članstvo BiH u čak 42 međunarodne organizacije, inicijative, agencije i fondacije godišnje plaća oko 672.000 KM.

Čak 55.350 maraka daje se za članstvo u programima UN za životnu sredinu, a šta je unaprijeđeno u toj oblasti?

Oko 48.890 KM se daje za članstvo u inicijativi za spremnost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi, a 33.040 KM za Međunarodnu organizaciju za civilnu zaštitu. Isplati li se davati tolike pare ako znamo da u BiH ni najmanje izlijevanje potoka iz korita ne može da se zaustavi, kao ni najmanji neredi građana. Da li je za to nadležna Civilna zaštita i da li su to katastrofe na koje se misli? Ako ne, šta je u pitanju onda? Za šta se plaća 80.000 KM?

Plaća se i oko 39.110 maraka za članstvo u stalnoj radnoj grupi za ruralni razvoj, cvjetaju li nam sela ili se gase i umiru?

BiH je i u Međunarodnom vojnom sportskom savezu, a i što je nevjerovatnije u organizaciji za zaštitu morskog dna?!

Pored ovih, članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Međunarodnom centru za razvoj migracione politike i Zdravstvenoj mreži jugoistočne Evrope se i može opravdati.

Ko je i kako odobrio odliv tolikog novca iz BiH pitanje je koje se postavlja kao logično i zašto svima koji odlučuju o budžetu ovo promakne svake godine.

Da li je zaista BiH toliko razvijena da nema većih prioriteta za ulaganje novca?

Naravno da nije. I naravno da od većine ovog članstva nema ni najmanje koristi. Pokrenuta je inicijativa za smanjenje ove vrste troškova. Koliko će dati efekta, teško je pretpostaviti. Vjerovatno veoma malo, kao i svaka inicijativa za stezanje kaiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana