Čizmović

Goran Maunaga

I prije nego što smo objavili današnji tekst o dvostrukoj, najblaže rečeno, nemoralnoj igri predsjednika Advokatske komore Republike Srpske Jovana Čizmovića prilikom kandidature za sudiju Ustavnog suda RS i za člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, fino smo upozoreni da bi nas to objavljivanje moglo skupo koštati.

Naime, bez obzira na to što je Čizmović zaobišao istinu kad je tvrdio da “VSTS nije postavio nikakav zahtjev u vezi sa izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti”, on je priprijetio da nemamo pravo objaviti to što je prilikom kandidature u Ustavnom sudu RS prošao kao Crnogorac, a u VSTS-u kao Srbin.

Čizmović se tom prilikom pozvao na zaštitu ličnih podataka, naglašavajući da treba da se “suzdržimo od iznošenja ličnih podataka za čije objavljivanje nemamo ovlašćenje”.

Shvatili smo poruku, ali i po cijenu rizika da izgubimo eventualni sudski spor sa Čizmovićem, koji važi za velikog stručnjaka u svom poslu i za kojeg se tvrdi da bira samo krupne slučajeve koji donose dosta novca, objavili smo tekst.

A zašto, šta tu ima interesantno, kako je to već upitao Čizmović kad smo s njim razgovarali o kandidaturi, moralu i dvostrukom predstavljanju?

Pa evo, ako to nije jasno, baš nikako nismo mogli da prećutimo situaciju u kojoj na tako visoku državnu i entitetsku funkciju, u oblasti koja je jedan od stubova države i koja zahtijeva ne samo stručnjake nego i moralno besprijekorne ličnosti, dolazi čovjek koji, prema potrebi funkcije, od Crnogorca začas postaje Srbin. Jednom ovako, drugi put onako, uz izgovor da to uopšte nije bitno i da je stručnost na prvom mjestu.

Naravno da su profesionalnost i stručna usavršenost bitne, ali o kakvoj stručnosti je potrebno govoriti u situaciji kad je u pitanju, na prvom mjestu, moralni kredibilitet. A ovdje je moral i te kako sporan jer čovjek, jednostavno, ne govori istinu kad tvrdi da VSTS nije postavio nikakav zahtjev u vezi sa izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti. 

A o tome zašto Čizmović ne da dozvolu za transparentno iznošenje podataka o njegovom izjašnjavanju o nacionalnoj pripadnosti, kad već tvrdi da to nije traženo i da nije ni važno, mogla bi se ispričati posebna priča.

Pokušao je Čizmović svu odgovornost prenijeti i na VSTS tvrdeći da “VSTS procjenjuje je li sve to u redu i jesu li sva traženja zadovoljena”, iako je VSTS ispunio svoju obavezu naglašavajući u dopisu Advokatskoj komori RS da novi član VSTS-a treba da bude srpske nacionalnosti.

Čizmović je kao predsjednik Komore potpuno prenebregao taj zahtjev, tvrdeći da je prilikom izbora ličnosti za člana VSTS-a “u Komori jedini vrednujući faktor bio sa aspekta kvalitetnog predstavljanja Komore i RS”.

Pa gospodine Čizmoviću, gledajući s moralnog aspekta, zaista ne možemo reći da su Republika Srpska i Advokatska komora u VSTS-u dobile kvalitetnog predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana