Čistka

Goran Maunaga

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) posljednjih mjeseci imaju pune ruke posla. Doduše, istina je da je isto toliko tog posla bilo i ranije, samo što se izvršavanje zadataka, obaveza u tom poslu donedavno ili odgađalo ili sprovodilo više nego usporeno.

 

A onda, iznenađujuće i više nego pohvalno, prije godinu kad je na dužnost direktora SIPA postavljen Goran Zubac, pripadnici te agencije odlučno kreću u akcije borbe protiv organizovanog i finansijskog kriminala, terorizma, korupcije. Tu su akcije "Lutka" u kojoj je već rasvijetljeno 12 ubistava, zatim "Bos" i "Panama" koje su pokazale da slijedi beskompromisna borba s kriminalom i korupcijom.

SIPA je spriječila i neke terorističke aktivnosti, a protiv nekoliko lica podnijela je i izvještaje za "pranje" više od 30 miliona maraka. Izvještaji su podneseni protiv velikog broja ministara, ministarstava i javnih preduzeća zbog organizovanog kriminala i korupcije. Najveća "zvjerka" iz akcije je predsjednik FBiH Živko Budimir i saradnici.

Istragom pripadnika SIPA i specijalnog tima "CSI Hypo", uz saradnju s Tužilaštvom BiH, krivičnu prijavu protiv "Lijanovića" konačno podnosi Uprava Hipo banke iz Austrije. Nije malo državu oštetiti za 70 miliona KM, ali nije malo ni godinama biti pošteđen vraćanja tog kredita i biti zaštićen povlašćenim političkim položajem.

Ta velika "čistka" daje neophodnu nadu i vjeru da se ipak neće desiti da mafija ovdje napravi državu, iako je sve ukazivalo na to. Poslije Lijanovića, na redu su isto tako veliki dužnici braća Selimovići koji državi duguju oko 50 miliona, Okerići 45 miliona i Stanići 40 miliona maraka.

Uvoz zaleđenog mesa iz Argentine i Brazila posebna je priča. To meso, koje je i više od deset godina bilo zaleđeno, završavalo je iz treće ruke na domaćem tržištu.

Zašto bi uvoznici tog smeća bili sposobniji i pametniji od nas, kojima godinama "na sopstvene oči" prodaju potpuno modro, poslije decenije odleđeno meso, koje su oni nabavljali po 3,5 KM, a nama ga prodavali po cijeni i do čak 20 maraka.

Posljednjih godina u BiH je prosječno godišnje uvoženo mesa i klaničkih proizvoda u vrijednosti od oko 120 miliona maraka. Uvoznici su se, nema sumnje, i te kako obogatili zloupotrebljavajući i državu i nas i naše zdravlje.

Red bi, zaista, bio da, bar malo, za tako nešto i oni odgovaraju.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana