Čista desetka

Milijana Latinović

Dobro poznati stihovi kažu: “Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može”, a jedanaestu godinu zaredom Republika Srpska je to potvrdila položivši još jedan ispit humanosti čistom desetkom.

U godini koja je bila teška u svakom pogledu, od zdravstvenog do ekonomskog segmenta, godini u kojoj je virus korona odnio stotine života, nažalost, i čitave porodice, teško je i zamisliti da postoji nešto dobro po čemu bismo mogli da je pamtimo.

Koliko god bilo nezamislivo i činilo se nemogućim, oni najmlađi, sićušni kao mrva, pomogli su nam da godinu završimo na najljepši mogući način, plesom, pjesmom i humanošću, za svakoga od njih, za svaku buduću “mrvicu” koja požuri da upozna ovaj svijet.

Zahvaljujući smjelosti i odvažnosti hrabrih majki okupljenih u Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice”, Srpska će stati rame uz rame sa pojedinim zemljama iz regiona i Evrope i osnovati banku humanog mlijeka kako bi svaka prijevremeno rođena beba i teško bolesno dijete imali kap majčinog mlijeka koja im je potrebna da porastu, koja je za njih hrana, ali i lijek koji ništa na ovom svijetu ne može da zamijeni.

Godini obojenoj nijansama sive “mrvice” su udahnule svoje ljubičaste tonove, brige i borbe za dah bar nakratko zamijenili su radost, smijeh i dobrota koja je i ove godine tokom humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” prštala iza svakog ćoška.

Iako su mjeseci iza nas bili teški i preteški i iako smo brojali žrtve pandemije, sabirali minuse na računima, pokušavali podići privredu bačenu na koljena, nismo zaboravili da i u vrijeme krize odvojimo svoje malo za one kojima je to potrebno.

Zahvaljujući institucijama Srpske i Srbije, brojnim privrednicima i pojedincima koji su usijali telefonske linije pozivajući humanitarni broj 1411, iznos od milion maraka za prvu banku humanog mlijeka u Srpskoj, ali i BiH postao je stvarnost.

“Mrvice” su odvažno iskoračile naprijed, dajući svima do znanja da ne postoji nemoguće tamo gdje ima dobre volje i plemenitih ljudi.  

U pomoć su im priskočili talentovani dječaci i djevojčice koji su plesom i pjesmom zagrijali hrabra srca širom Republike i potvrdili da je pokretanje ove plemenite akcije 2010. godine, koja se uvijek održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, i te kako imalo smisla.

Plemenita ideja koja živi duže od decenije pokazala je da je Republika Srpska, iako možda po površini i broju stanovnika mala u poređenju sa evropskim zemljama, bogatija od većine njih jer ima ono što se novcem ne može kupiti - dobre i plemenite ljude, hrabra srca koja kucaju kao jedno kad god je to potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana