Čišćenje u "Šumama RS"

Marijana Miljić Bjelovuk

Uprava preduzeća "Šume RS" riješila je da u iduća dva, tri mjeseca smijeni sve direktore šumskih gazdinstava koja su se svrstala u gubitaše.

Iako su ovi potezi najavljivani i ranijih godina, oni su samo djelimično sprovedeni jer su se na udaru našle fotelje samo pojedinaca, ali ne i svih čelnika šumskih gazdinstava koji gomilaju gubitke, što na kraju utiče na to da dobit "Šuma Srpske" bude sve tanja.

Ovo preduzeće ima sve preduslove da bude zdravo, stabilno i na samom vrhu zbog čega je nedopustivo da pojedinci prave rampu ka tom uspjehu.

Zbog toga treba što prije da sa čelnih mjesta u ograncima "Šuma", kao i u svim ostalim preduzećima, odu oni koji za svoj (ne)rad primaju pozamašnu svotu novca, o kojoj većina građana u Srpskoj može samo da mašta.

U prošloj godini "Šume RS", prema preliminarnim rezultatima, ostvarile su dobit od oko 660.000 maraka, a od 25 šumskih gazdinstava, njih osam poslovalo je sa gubitkom. 

Prvo mjesto najvećeg gubitaša sa minusom od 1,12 miliona pripalo je gazdinstvu "Jahorina" iz Pala, dok su sve pohvale pripisane "Oštrelju" iz Drinića, koji je od velikog gubitaša od prije dvije godine postao gazdinstvo sa najvećom dobiti koja je premašila 1,08 miliona KM.

Očigledno je da sva gazdinstva treba da preuzmu recept poslovanja od "Oštrelja", jer je po okončanju reorganizacije u ovom gazdinstvu sve krenulo nabolje. 

Ni ranije nije trebalo odgađati "sječu" svih direktora koji svojim potezima uništavaju preduzeća, a zbog čega na kraju ispašta niko drugi do običnih radnika, kojima kasni plata ili pak dobijaju umanjenu platu u odnosu na ona gazdinstva koja su "zdrava" i koja predstavljaju ni manje ni više nego stub daljeg razvoja "Šuma RS".

Nijednu grešku u neradu nije trebalo opraštati, a očigledno je da pojedinci u "Šumama RS" godinama prave takve poteze, zbog čega bi vjerovatno i inspekcija Srpske, da uđe u pojedina gazdinstva, imala pune ruke posla.

Vrijeme za popravljanje je isteklo odavno i konačno je došao period da se "Šume RS" očiste od "truleži" i da konce u ruke preuzmu kvalitetni ljudi koji će gazdinstva i radnike voditi samo u pozitivnom smjeru. Jedino na taj način Srpska će dobiti stabilno šumsko preduzeće u kojem se neće krasti i koje će ostvarivati višemilionsku dobit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana