Cirkus

Milijana Latinović
Cirkus

I dvadeset dana nakon što su u BiH završeni opšti izbori prebrojavanja još traju.

Koliko smo svi govorili da je kampanja neobično tiha i mirna, čak i dosadna, jer nikakvih posebnih dešavanja nije bilo, ni poštene kampanje ni poštenog duela političkih protivnika, toliko je cirkus zavladao nakon izbora.

Da smo se barem ugrizli za jezik, da to ne izgovaramo. Ako nam je i bilo dosadno u kampanji, evo već 24. dan nakon izbora nema mjesta dosadi. Cirkuska predstava koja je započela još u noći 2. oktobra traje i traje.

A niko od građana nije želio da do ovoga dođe. Građani su izašli na izbore, dali svoj glas i izabrali one za koje smatraju da treba da ih predstavljaju u iduće četiri godine. Ni u izbornoj noći Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije bila u stanju da saopšti prve rezultate za poziciju predsjednika Republike Srpske, iako su brojevi i te noći, a i dvadeset četiri dana nakon izbora, jasne. Obraćajući se na pres-konferenciji tačno u ponoć, oni koji sjede u CIK-u o svim pozicijama imali su da kažu nešto, za predsjednika Srpske ništa. Građanima su poručili da čekaju do ujutro do devet časova, a onda se saga samo nastavljala. I tako već danima.

Republika Srpska je oduvijek bila dio BiH koji je mogao da posluži kao primjer u mnogo čemu pa i kada je riječ o formiranju vlasti. Takva je očigledno bila trn u oku mnogima i unutar svojih granica, a kamoli onima preko entitetske granice ili u međunarodnoj zajednici pa sad odjednom nastoji da se prikaže kao nefunkcionalan dio zemlje, iako to nije.

Nefunkcionalna je očigledno Centralna izborna komisija koja nije u stanju da prebroji i utvrdi rezultate.

Stalno odgađanje saopštavanja utvrđenih rezultata za predsjednika RS samo izaziva negodovanje naroda kome je sve ovo odavno dozlogrdilo, jer što cirkus duže bude trajao sve će više pucati po leđima naroda koji je ni kriv ni dužan ponovo izvukao deblji kraj.

Sva odugovlačenja i "prebrojavanja" narod uvlače u dubiozu, posebno one koji su za Srpsku dali mnogo, mnogo više od ovih što nas danas prebrojavaju. Ukoliko bi se dogodilo da Srpska ne usvoji budžet za iduću godinu te da pređe na privremeno finansiranje, sve bi došlo u pitanje, od primanja penzionera, boraca do nabavke lijekova. Sva povećanja tih primanja pala bi u vodu, a i ovako sa platama i penzijama koje ne rastu dovoljno brzo da stignu inflaciju jedva sastavljamo kraj s krajem.

I dok oni tamo broje i utvrđuju, cijene svih proizvoda i usluga lete pod oblake. Time se niko ne bavi i to nikoga ne interesuje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana