Cirkus u Parlamentu

Svjetlana Šurlan

Smjena Mirka Šarovića, Mirka Okolića i Radmile Mitrović još jednom je pokazala da u BiH ništa ne može da prođe bez velike galame i to ni radi čega.

Još jedna zamjena kadrova u Savjetu ministara pokazala je moć političkih dogovora.

Rasprava o smjeni kadrova SDS-a, koji su u Sarajevo trebali da odu sa zadatkom da štite interese Republike Srpske, što su na kraju očigledno izdali, s obzirom na to da su njihovi partneri u tome odlučili da SDS to ne radi dovoljno dobro, pokazala je koliko su odnosi u BiH komplikovani.

SNSD je dokazao i potvrdio da ima podršku stranaka za smjenu Šarovića i da sa SDS-om više ne može ni korak naprijed.

Posmatrajući međustranačke uvrede u neko doba zasjedanja, teško je bilo procijeniti ko tu koga podržava i ko je na čijoj strani.

Ali apsurd koji je jučerašnja sjednica iznijela na svjetlo dana definitivno će ostati u analima parlamentarnih procedura.

U odbranu Šarovića i ostalih stala je, ni više ni manje, SDA, i to ne iz razloga što joj je SDS posebno drag, već držeći se toga da je procedura za smjenu bila pogrešna.

Ipak, SDS je svoje u Sarajevu odigrao.

Još uvijek je, međutim, nejasno hoće li SDA ili SDS-u više naštetiti novo partnerstvo. Da li SDA, koja SDS nikada nije mirisala, ili više SDS-u, koji je stao pod skute stranke koju su do juče optuživali za gotovo sve nedaće u BiH od rata naovamo.

Očigledno je da je politička trgovina postala najunosniji posao koji se u BiH može voditi, a u ovom slučaju, ko će od nje profitirati, teško je prognozirati.

Jasno je jedino da će se SDS, računajući na zaštitu SDA u Domu naroda Parlamenta BiH, još neko vrijeme grčevito držati za fotelje u Sarajevu.

Poslije svega što se juče moglo vidjeti, potez SDS-ovog poslanika Darka Babalja, koji je u jednom momentu ustao i ćutao, imitirajući Jelenu Topić, koja na glavnom prijedorskom trgu već danima stoji i ćuti, ne izgleda uopšte loše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana