Cirkus po hitnom postupku

Željka Domazet

Da su neki u BiH sebi uzeli za pravo da mogu u ovoj zemlji raditi šta im padne na pamet i da je zemlja samo njihova, a da drugi treba sve da aminuju, jasno govori i najnoviji potez predsjedavajućeg Doma naroda i lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Naime, lider najjače stranke u Bošnjaka je posljednjeg radnog dana prethodne sedmice, bez bilo kakvih konsultacija sa svojim kolegama iz Kolegijuma Nikolom Špirićem i Draganom Čovićem, zakazao hitnu sjednici na kojoj bi Dom trebalo da izabere stalne komisije Doma i delegaciju za Savjet Evrope. I nije samo to proceduralno bezakonje koje je ovjerio Izetbegović. Naime, za sazivanje hitne sjednice Doma naroda neophodno je da svi delegati dobiju i poziv i potpise najmanje pet delegata, a nakon toga je predsjedavajući obavezan da održi i sjednicu Kolegijuma i zakaže je bez obzira na to da li o njenom zakazivanju i održavanju postoji konsenzus ili ne.

Dovoljan razlog da Izetbegović sazove hitnu sjednicu je bio zahtjev šefa Kluba bošnjačkog naroda Asima Sarajlića. Da li svi Bošnjaci misle samo Sarajlićevom i Izetbegovićevom glavom biće poznato na samom početku nelegalno zakazane sjednice, kada će se vidjeti koji su se delegati odazvali, a koji ne. Srpski delegati, makar njih četvoro, sasvim je sigurno, neće doći na ovaj Izetbegovićev cirkus. Zbog te činjenice sjednica neće moći ni da se održi.

Da Izetbegoviću i nije bio cilj da se bilo šta uradi, sasvim je jasno. Očito je da mu je ovaj cirkus bio potreban da bi nanovo optužio predstavnike Republike Srpske da oni koče uspostavljanje vlasti na nivou BiH i time zamazao oči međunarodnim zvaničnicima koji su jednoglasni u stavu da vlast treba formirati bez ikakvih uslovljavanja i to odmah.

Ako se ima u vidu da je prva hitna i treća po redu sjednica Doma naroda od njegovog konstituisanja u februaru do danas, onda je i to dokaz da je riječ o najneefikasnijem sazivu od Dejtona do danas. Doda li se tome podatak da je hitna sjednica zakazana u 17 časova, dakle van radnog vremena, onda je i ta činjenica najdirektniji dokaz da je cilj njegovog inicijatora bio samo da se bespotrebno podigne prašina, a ne da se bilo šta uradi.

Sve dotle dok u ovoj zemlji neki budu forsirali priču kako je BiH samo njihova, a da su drugi u njoj samo tek radi dekora, sasvim je jasno da pomaka u njoj neće biti. Nastavi li se tako, demokratski svijet će biti sve dalje, a BiH će sve više tonuti u sve dublji glib. Uostalom, od Izetbegovićevih ludorija i ne može se ništa drugo ni očekivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana