Činovnička raskoš

Svjetlana Tadić
Činovnička raskoš

Služba za zajedničke poslove institucija BiH osim što se brine da se svi zaposleni činovnici voze automobilima, imaju kafe-aparate u institucijama u kojima rade, brine se i o tome da imaju kvalitetan namještaj, koji će im služiti dok obavljaju posao.

Tako je ova služba napravila plan kako će utrošiti pola miliona maraka i to za institucije BiH u Mostaru. Planirali su tom prilikom da za kupovinu "opreme za prenos podataka i glasa" potroše čak 100.000 maraka.

Ni u jednom trenutku nisu objasnili šta ta oprema podrazumijeva i za šta će služiti službenicima u zajedničkim institucijama.

Drugi najveći iznos koji Služba namjerava da izvuče iz budžeta BiH biće potrošen za kupovinu namještaja, kakvog, ne zna se, ali se zna da će koštati 68.950 maraka.

Sve to ne bi bilo sporno da je BiH ekonomski i socijalno stabilnija, sa razvijenom ekonomijom i privredom koja cvjeta.

Međutim ništa od ovoga ne postoji u BiH, pa su odgovorni u Službi za zajedničke poslove institucija BiH odlučili da bez ikakve logike troše državne pare.

Njima se možda može i progledati kroz prste, jer poslije njih postoje drugi organi koji donose konačnu odluku.

Već se može nazvati skandaloznim što je sam Savjet ministara odobrio istu tu odluku kojom je planirano da se potroši pola miliona na alate, mašine, automobile, naravno, pored namještaja i "opreme za prenos podataka".

Za kupovinu automobila namijenjeno je 50.000 maraka, a za "mašine, uređaje, alate i instalacije" planirano je da bude potrošeno 30.000 maraka.

Kako, šta i kome će sve što se kupi služiti, još se ne zna, bar nije navedeno u donesenoj odluci.

U vrijeme kada spoljni dug BiH iznosi više od šest milijardi maraka, kada obično stanovništvo nema posla, jer privreda propada i kada se čitava BiH pretvorila u administraciju koja guta ogroman novac, i dalje se troši ogroman novac za administraciju i komociju činovnika.

Ne moraju se više činovnici u Mostaru brinuti, pored toga što ništa ne rade, u vrijeme dosađivanja na poslu imaće šta i da popiju i pojedu, jer će se kupiti i "ugostiteljska oprema" i to ne obična, već vrijedna 140.000 maraka.

Tako će se i mostarski činovnici približiti sarajevskim kolegama, koji su sebi kupili sve što im i jeste i nije trebalo, pa su dio novca odlučili dati i za inventar institucija u južnijoj "prestonici".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana